Кламер БГ - Новини: София с остра реакция към Сърбия заради ареста на българи в Босилеград

София с остра реакция към Сърбия заради ареста на българи в Босилеград

България

|
Вт, 14 Март 2023г. 14:16ч.
София с остра реакция към Сърбия заради ареста на българи в Босилеград

Сн. БГНЕС

Българското външно министерство поиска от посолството на Сърбия у нас информация заради ареста на двамата активисти от българското национално малцинство в Босилеград.

"Това хвърля сянка върху посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград, което е първо посещение от 97 години на сръбски държавен глава в града, където живее голяма част от българското национално малцинство“, се посочва в реакцията на външно министерство.

МВнР настоява да се изяснят причините за ареста, "предизвикал негативна реакция в България“.

"Спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на евроинтеграция", посочва генералният директор по "Европейски въпроси“ в МВнР Славена Гергова, която е разговаряла с посланика на Сърбия в България г-н Желко Йович.

В събота двама активисти на българското национално малцинство в Босилеград бяха задържани по време на визитата на Вучич.

"Бях арестуван аз и жена на име Даниела – тя е учен, професор. Бях задържан около 10 ч. сутринта, защото имах няколко плаката, които исках да покажа на Вучич“, каза Димитър Димитров пред

БГНЕС.

Той разказа още, че е бил задържан в ареста, където е чакал 30-40 минути без никой нищо да му каже. След няколко часа бил пуснат, след като посещението на Вучич приключило.

"Преди 20-30 дни ми казаха полицаите да не носим плакати, на които пише, например: "Западните покрайнини нямат нищо общо със Сърбия“. С това съм бил нарушавал териториалната цялост на Сърбия и т.н. Това беше предходният разговор, преди 20 – 30 дни. Но сега започна "защо на 3 март съм сложил флагове около паметника на Левски?“, ами защото е 3 март, защото е най-хубав държавен празник на България и затова го сложих. Независимо от това къде живеем, ние трябва да си защитаваме нашата българска кауза и да не се срамуваме от този български празник, нали?“, посочи Димитър Димитров.

mediapool.bg