Кламер БГ - Новини: Една трета от българите са пили антибиотик. 13% признават, че не е предписан от лекар

Една трета от българите са пили антибиотик. 13% признават, че не е предписан от лекар

България

|
Пет, 18 Ноем 2022г. 16:25ч.
Една трета от българите са пили антибиотик. 13% признават, че не е предписан от лекар

Една трета от българите са пили антибиотик. 13% признават, че не е предписан от лекар

33% от българите са приемали някакви антибиотици под формата на таблетки,прах или сироп през последната година, като 13% признават, че лекарството не е било предписано от лекар. Това сочат данните от актуално проучване Евробарометър за антимикробната устойчивост сред 27 държави-членки на ЕС, проведено в периода 22 февруари ‐ 14 март 2022 и представено по повод Световната седмица за осведоменост относно антибиотиците (18—24 ноември). По-голям е делът на хората, консумирали антибиотици само в Малта (42%) и Люксембург (36%).

Освен че повече хора у нас са приемали антибиотици, по-голям е и делът на българите, които са го правили без лекарско предписание. За сравнение 23% от европейците са приемали антибиотик през последната година и само 8% са го правили без да им е предписан от лекар. Българите демонстрират и по-слаби познания от средноевропейското ниво за това кога се прилагат антибиотиците. Средно в ЕС 50% от гражданите са наясно, че антибиотиците не убиват вируси, спрямо 41% у нас. 62% средно в ЕС знаят, че антибиотиците не са ефективни срещу настинка при 46% у нас. Повече българи, обаче, са осведомени, че честият прием на антибиотици има странични ефекти.

Най-честите причини, поради които българите са приемали антибиотици през последната година са Covid-19 (30%), кашлица (21%), температура (25) и болки в гърлото (20%). Средно в ЕС едва 9% от респондентите са приемали антибиотик за Covid-19, 8% при кашлица,13% при болки в гърлото и само 10% при температура.

На ниво ЕС Covid-19 е едва седма причина за употреба на антибиотици, но разликите между отделните държави са много големи. Коронавирусът е най-честата причина за прием на антибиотици освен в България (30%), също и в Хърватия (28%), Словакия (24%), Латвия (18%). На обратния полюс са Финландия (1%), Дания и Германия (и двете по 2%), Португалия, Холандия, Люксембург и Ирландия (3% във всички), и Малта и Швеция (4% и в двете).

Като цяло в Европа консумацията на антибиотици спада и достига най-ниските нива от 2009 г. насам, отчита проучването на Евробарометър.

Това показва, че усилията на държавите членки и ЕК да повишат осведомеността на гражданите за рисковете от прекалената употреба на антибиотици се отплащат. В България също се наблюдава прогрес относно познанията за антибиотиците, макар и българите да остават по-ниско осведомени от средноевропйските нива.

Нови данни, публикувани днес от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), показват, че в целия Европейски съюз, Исландия и Норвегия всяка година от резистентни на антибиотици инфекции умират над 35 000 души. Тези инфекции водят до допълнителни 1,5 млрд. евро разходи за здравеопазване и загуба на работоспособност в ЕС.

mediapool.bg