Кламер БГ - Новини: Едва 2500 заявления за смяната на печките в София

Едва 2500 заявления за смяната на печките в София

България

|
Вт, 18 Авг 2020г. 15:09ч.
Едва 2500 заявления за смяната на печките в София

Едва 2 500 заявления са подадени към момента за получаване на безплатни еко отоплителни уреди, работещи с пелети, газ, ток или ТЕЦ, на мястото на старите и цапащи печки, горящи с въглища и кюмюр. Това показва данните на Столична община буквално месец преди времето да започне да изисква активно отопление. Целта на мярката е да се намали замърсяването на въздуха и бума на финни прахови частици, които предизвикват старите печки.

Както Mediapool писа проекта е на обща стойност 57 млн. лева. С тях трябва да се купят новите уреди и да се плати за монтирането им. От Столична община многократно са посочвали, че целта е да се подменят 1/3 от всички старите печки на дърва и въглища с екологични алтернативи. По данни на общината 55 000 домакинства се топлят на дърва и въглища, т.е. за изпълнение на целта трябва да се подадат поне 18 000 заявления. Поне моментните данни са твърде далеч от постигането на тази цел.

От Столична община уточняват, че за улеснение на гражданите се провеждат серия от изнесени информационни срещи по места, в рамките на които екипът информира гражданите и отговаря на въпроси. Експертите помагат и при попълването на заявленията. Срещите се провеждат по предварително обявен на страницата на проекта график - www.sofia.bg/en/opos, като целта е до края на месеца да бъдат посетени всички квартали и села, в които преобладава отоплението на твърдо битово гориво.

Желаещите трябва да опишат в заявлението за смяна на отоплението с какво се топлят в момента, какво е жилището им, колко души живеят в него. Иска се и информация за това дали в семейството има малки деца, хора над 70 години или такива, които получават енергийни или социални помощи.

Проектът на Столична община е част от мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух в столицата и се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г.", съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от националния бюджет.

mediapool.bg