Кламер БГ - Новини: ГЕРБ са написали конституцията през последния месец

ГЕРБ са написали конституцията през последния месец

България

|
Вт, 18 Авг 2020г. 15:24ч.
ГЕРБ са написали конституцията през последния месец

Новата конституция е написана през последния месец от екип на ГЕРБ с участието на правосъдният министър Данаил Кирилов и други юристи. Това обяви във вторник вицепремиерът Екатерина Захариева, която пряко отговаря и за правосъдната реформа. Преди това Кирилов каза, че конституцията се пишела през последните шест години.

Вицепремиерът обясни, че много анализи на конституцията е имало през годините, а в някои от тях е участвал и бившият лидер на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Според Захариева основната причини да се даде в понеделник публичност на проекта е, за да се сложи край на спекулациите, че ГЕРБ печели време.

Тя каза, че още на 2 септември ще стане ясно дали ще има оставка на това правителство. Това ще е първия работен ден на Народното събрание след ваканцията.

Захариева коментира, че е видяла грешки в предложената от ГЕРБ конституция, но ги омаловажи с обяснението, че това е само проект, който бързо е трябвало да бъде пуснат. Нейната лична позиция е, че депутатите трябва да са повече от предложените 120 в конституцията ГЕРБ, а Великото Народно събрание да бъде отменено.

Някои от предложенията на коалиционния партньор "Обединени патриоти" вицепремиерът определи като "спорни".

Според Захариева смята, че народните представители трябва да са по-малко от 240, но трябва да са повече от 120. "Трябва да престанем с анонимните депутати, трябват по-ярки личности. И аз не знам имената на всички народни представители от ГЕРБ", коментира тя и допълни, че и "от нашите има анонимни".

Захариева не е съгласна с тезата, че проектът на ГЕРБ увеличава влиянието на главния прокурор.

"Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът. Има ясно разписан контрол на Народното събрание. Къде виждате увеличаване на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите", обясни вицепремиерът.

Захариева вероятно се е заблудила, защото конституцията на ГЕРБ запазва изцяло разпределението на мандатите в бъдещия прокурорския съвет. В момента в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет четирима са представителите на прокуратурата, един е човекът на следствието, петима са представителите на парламентът, а член по право е главният прокурор. ГЕРБ не предлага изменение на тази схема.

В същото време прокурорският съвет получава право на законодателна инициатива. Държавното обвинение има сериозни механизми за влияние върху парламента заради правото си да повдига обвинения и събира всякаква информация. Съдът няма такива възможности и позициите на съдиите често бива игнорирани.

Вицепремиерът използва дебата, за да критикува президента.

"С коментарите си за проекта за нова конституция президентът отново показа, че не може да се държи като обединител на нацията", каза Захариева за поисканата за пореден път от президента Румен Радев оставка на правителството.

mediapool.bg