Кламер БГ - Новини: Европрокурорите в България ще имат собствена сграда и бюджет

Европрокурорите в България ще имат собствена сграда и бюджет

България

|
Ср, 18 Май 2022г. 17:01ч.
Европрокурорите в България ще имат собствена сграда и бюджет

Правосъдният министър Надежда Йорданова и главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши

Министерският съвет прие в сряда законопроект, който предижда десетимата европейски делегирани прокурори в страната да се обособят в самостоятелна структура. Те ще разполагат със собствена сграда и бюджет. Това бе едно от основните искания на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши по време на последното й посещение в София.

Отделянето на европрокурорите от българската прокуратура цели по-ефективно разследвания на измамите с европейски пари и трансграничните престъпни схеми с ДДС.

"Предвижда се европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в структура, която да има собствена администрация, да бъде бюджетно осигурена, да бъде определена като организационна единица по Закона за защита на класифицираната информация. Тоест да има самостоятелно секретно деловодство. Предвижда се и задължение държавата да осигури необходимата сграда", коментира правосъдният министър Надежда Йорданова.

Според нея съдебният закон не осигурява в пълна степен ефективното функциониране на европейските делегирани прокурори.

"Целта е осигуряване на независимост и по-добро функциониране на Европейската прокуратура у нас, тъй като до този момент имаше съществени функционални и други дефицити, които пречеха на работата", коментира Лена Бориславова.

Лаура Кьовеши е информирала Йорданова, че е отказано провеждане на експертиза на европейски делегиран прокурор от страна на Специализираната прокуратура с аргумент, че няма пари.

Правосъдният министър обясни, че тази ситуация не може да бъде приета и трябва да създаде ефективни мерки за функционирането на европейските делегирани прокурори. Очаква се Народното събрание максимално бързо до приеме и разгледа законопроекта.

mediapool.bg