Кламер БГ - Новини: Европрокурорите в България са претоварени с 80 разследвания

Европрокурорите в България са претоварени с 80 разследвания

България

|
Пет, 10 Юни 2022г. 16:40ч.
Европрокурорите в България са претоварени с 80 разследвания

Европрокурорите в България са претоварени с 80 разследвания

Европейските делегирани прокурори в България са претоварени, защото в момента работят активно по 80 разследвания. Това бе съобщено след срещата между правосъдния министър Надежда Йорданова и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, Двете са обсъдили необходимостта от провеждане на избор за още български делегирани прокурори

Лаура Кьовеши е изрази задоволство от законодателните стъпки за подобряване на условията за работа на европейските делегирани прокурори в България

В средата на месец май Министерският съвет прие законопроект, който предижда десетимата европейски делегирани прокурори в страната да се обособят в самостоятелна структура. Те ще разполагат със собствена сграда и бюджет, ако Народното събрание приеме проекта. Това бе едно от основните искания на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши по време на последното ѝ посещение в София.

Отделянето на европрокурорите от българската прокуратура цели по-ефективно разследвания на измамите с европейски пари и трансграничните престъпни схеми с ДДС.

Още тогава Лаура Кьовеши беше информирала правосъдната министърка, че е отказано провеждане на експертиза на европейски делегиран прокурор от страна на Специализираната прокуратура с аргумент, че няма пари.

mediapool.bg