Кламер БГ - Новини: Европарламентът настоява за мониторинг на публичното финансиране на медии

Европарламентът настоява за мониторинг на публичното финансиране на медии

Европа

|
Четв, 03 Май 2018г. 16:30ч.
Европарламентът настоява за мониторинг на публичното финансиране на медии

Държавите членки на Европейския съюз трябва "да създадат и поддържат по законодателен път и на практика безопасна и сигурна среда за журналистите", се посочва в приетата в четвъртък от Европейския парламент незаконодателна резолюция. За нея гласуваха 488 депутати, срещу 43-ма "против" и 114 въздържали се.

Парламентът призовава Европейската комисия да предостави постоянно и подходящо финансиране в рамките на бюджета на ЕС за подкрепа на мониторинга на медийния плурализъм на Центъра за плурализъм и свобода на медиите и да създаде независими механизми за наблюдение с цел оценка на състоянието на свободата и плурализма на медиите в ЕС.

Членовете на европарламента изискват от държавите членки да увеличат финансовата подкрепа за доставчиците на обществени услуги и разследващата журналистика, като същевременно се въздържат от участие в редакционните решения.

В текста се добавя, че държавите в ЕС да бъдат задължени да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии.

Предлагасе да се забрани или поне да стане напълно прозрачно участието в обществени поръчки на дружества, чийто краен собственик притежава медийно дружество.

Осъдените или признатите за виновни в извършване на каквото и да било престъпление не следва да бъдат собственици на медии.

ЕП призовава държавите да приемат и приложат правила за собствеността на медиите, така че да се избегне съсредоточаване на собственост, непряката собственост и собствеността, обхващаща различни медии, както и да се осигурят прозрачността, оповестяването и лесният достъп за гражданите до информация за собствеността на медиите, източниците на финансиране и управлението им.

Подчертава се необходимостта от ограничения за служители на публични длъжности да бъдат собственици на медии.

За да бъдат защитени журналистите от насилие и заплахи, трябва да се създаде независим и безпристрастен регулаторен орган в сътрудничество с журналистическите организации, който да извършва мониторинг, да документира и докладва случаи на насилие.

Евродепутатите изразяват загриженост от растящия брой случаи на кибертормоз, порнография с цел отмъщение и сексуална злоупотреба с деца и подчертават, че средствата за масово осведомяване трябва да зачитат изцяло интересите и правата на непълнолетните.

Те насърчават създаването на законодателство, включително разпоредби за откриването, съобщаването и премахването от социалните медии на съдържание, което накърнява човешкото достойнство.

Текстът отбелязва, че "терминът "фалшиви новини" никога не трябва да се използва, за да се подкопае общественото доверие в медиите или да се дискредитират или инкриминират критичните гласове".

За да бъде подпомагана и защитавана обективната информация, членовете на ЕП насърчават дружествата в областта на социалните медии и онлайн платформите да разработят инструменти, които да позволяват на потребителите да уведомяват и сигнализират за евентуални фалшиви новини.

Ервопарламентът иска ЕК да предложи директива, която да защити независимите медии в ЕС от неоснователни съдебни производства, целящи да ги накарат да замълчат или да ги сплашат.

Докладът подчертава необходимостта да се защитят лицата, сигнализиращи за нередности, и свързаните с криптиране права, призовава за признаване на охлаждащите ефекти на законите за клеветата, предупреждава срещу произволното налагане на извънредно положение и настоява за инвестиране в цифрова грамотност, за да се даде възможност на гражданите и онлайн потребителите.

mediapool.bg