Кламер БГ - Новини: Шарл Мишел: ЕС е изправен пред многобройни и огромни предизвикателства

Шарл Мишел: ЕС е изправен пред многобройни и огромни предизвикателства

Европа

|
Ср, 03 Юли 2019г. 13:55ч.
Шарл Мишел: ЕС е изправен пред многобройни и огромни предизвикателства

Служебният премиер на Белгия Шарл Мишел, когото лидерите от ЕС назначиха за следващ председател на Европейския съвет, заяви, че ЕС е изправен пред многобройни и огромни предизвикателства, съобщи Ройтерс.

В изявление пред журналисти в Брюксел Мишел посочи, че за него е "голяма чест и привилегия" да бъде назначен за следващ председател на Европейския съвет и увери, че ще положи всички усилия, за да отговори на очакванията за неговата роля.

"Осъзнавам огромната отговорност и ще направя всичко възможно да изпълня тази задача", заяви той и подчерта, че предизвикателствата пред ЕС са "многобройни и огромни". Шарл Мишел призна, че като председател на Европейския съвет през следващите пет години ще бъде от решаващо значение да работи тясно с останалите институции на ЕС.

Следващите години "са много важни за бъдещето на европейския проект и аз съм убеден, че ще бъде много важно да се защитава и насърчава нашето единство, нашето многообразие и особено нашата солидарност", отбеляза приемникът на Доналд Туск начело на Европейския съвет.

mediapool.bg