Кламер БГ - Новини: ЕП спази частично баланса с избора на италиански социалист за свой шеф

ЕП спази частично баланса с избора на италиански социалист за свой шеф

Европа

|
Ср, 03 Юли 2019г. 15:17ч.
ЕП спази частично баланса с избора на италиански социалист за свой шеф

Италианският социалист Давид -Мария Сасоли, издигнат от групата на социалистите и демократите, е новият председател на Европейския парламент (ЕП). Той бе избран при повторно гласуване, след като никой от кандидатите не събра достатъчно мнозинство при първото.

Победата на Сасоли стана възможна заради препоръката на европейските лидери за избор на социалист начело на ЕП.

Европейският съвет номинира за поста лидера на ПЕС Сергей Станишев , който обаче в сряда сутринта обяви, че няма да се кандидатира.

Сасоли спечели 345 гласа в конкуренция с чеха Ян Захардил от групата на Европейските консерватори и реформатори (160 гласа) и германската Ска Келер от Зелените (119 гласа).

Той ще заема поста две години и половина – половината от мандата, преди да предаде щафетата на представител на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕП) за втората половина.

Сасоли, който е бивш телевизионен журналист и е известен в Италия, но не и извън нея, заяви, че е решил да се кандидатира, защото "Европа ще бъде по-силна, само с Парламент, който играе по-важна роля".

Изстрелването му на един от петте висши поста в ЕС бе неочаквано. Във вторник, след тежки преговори тридневни преговори, лидерите на 28-те страни членки предложиха Сергей Станишев да оглави ЕП, за да се постигне източноевропейски баланс при разпределението на постовете.

Договореният "пакет" предвижда германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен да бъде номинирана за председател на Европейската комисия; белгийският премиер Шарл Мишел – за председател на Европейския съвет; французойката Кристин Лагард, която ръководи Международния валутен фонд – за шеф на Европейската централна банка; испанският външен министър Жозеп Борел – за върховен външнополитически представител на ЕС.

Кандидатите, които се очакваше да се борят за първия пост в ЕП, включително настоящият председател Антонио Таяни (Италия) и белгиецът Ги Верхофстадт, не участваха в надпреварата.

Групата "Обнови Европа" (либералите плюс евродепутатите на френския президент Еманюел Макрон) подкрепяха пакета, одобрен от лидерите на ЕС. Поради тази причина те също не издигнаха кандидат за шеф на ЕП, обясни представител на групата.

Номинираният от Европейския съвет Сергей Станишев не внесе кандидатурата си – той твърди, че това било негово решение, но според някои източници не е имал достатъчно подкрепа в групата си, където името му дори не било споменавано за поста шеф на ЕП.

Българският премиер Бойко Борисов преди два дни блокира кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността с обяснението, че така щял да загуби еврокомисарския пост на Мария Габриел.

След като Европейският съвет номинира Станишев да оглави ЕП, Борисов обаче заяви, че подобна висока позиция ще е чест за България, въпреки че "неговите хора не го харесват".

През последните дни висши евродепутати обявиха, че ще отстояват автономията и независимостта на Европейския парламент. При избора на председател обаче те следваха спуснатия от Европейския съвет курс да се излъчи социалист, за да се постигне политически баланс в разпределението на висшите постове в ЕС. Избирайки италианец, а не източноевропеец, те обаче нарушиха търсения географски баланс, отбелязва "Политико".

Сасоли не беше обявявал кандидатурата си преди края на заседанието на Европейския съвет във вторник. Той е бивш зам.-председател на ЕП и добре известен на евродепутатите като председателстващ пленарните сесии в Страсбург. Той е член на италианската Социалдемократическа партия, чиято делегация е втора по големина в групата на социалистите и демократите в ЕП.

mediapool.bg