Кламер БГ - Новини: Под силен натиск Гърция и Македония са на път да подпишат историческия договор за името

Под силен натиск Гърция и Македония са на път да подпишат историческия договор за името

Европа

|
Съб, 16 Юни 2018г. 21:14ч.
Под силен натиск Гърция и Македония са на път да подпишат историческия договор за името

Правителствата на Гърция и Македония се готвят да подпишат историческия договор за името ”Северна Македония” под силен натиск от опозицията и масови протести, които се очаква да обхванат и района около Преспанското езеро, където в неделя външните министри трябва да парафират споразумението.

В събота в Атина за трети ден продължихa дебатите по вота на недоверие към правителството на Алексис Ципрас, внесен от най-голямата опозиционна партия Нова демокрация. В същото време в Атина се проведе и протест срещу договора за името, който бе организиран в социалните мрежи. Очевидци разказаха, че полицията е изстреляла най-малко два пъти сълзотворен газ срещу хора, които се опитали да се качат по стълбите пред парламента.

Според опозицията споразумението, което позволява на северната съседка да си запази името Македония, но с географското определение "Северна", е в ущърб на гръцките национални интереси, посочва ДПА.

Гръцките националисти изтъкват, че името принадлежи на гръцката област Македония и е свързано с древната история на страната, така че не може да се използва от друга държава.

Левият премиер Ципрас контролира 154 от общо 300 гласа в парламента и се очаква правителството да оцелее след вота. Лидерът на партия Независими гърци /по-малкия коалиционен партньор в правителството/ Панос Каменос заяви, че не желае падане на правителството, въпреки че е против споразумението за името.

Подобна е ситуацията и в Скопие, където от няколко дни консервативната опозиция организира протести срещу правителството на Зоран Заев. ВМРО-ДПМНЕ, която дълги години беше на власт при влошени отношения с всички околни страни, твърди, че промяната на името е предателство на националния интерес.

Протестиращите настояват президентът Георге Иванов да наложи вето на договора с Атина и искат оставката на премиера Зоран Заев.

С транспаранти на английски език ”Европа, нашето име е Македония“ група граждани са блокирали достъпа до централния площад пред парламента в Скопие с искане за оставката на правителството на Зоран Заев, обвинявайки го, че води антидържавна политика, и че смяната на името на Северна Македония е прекалено висока цена за европейската интеграция на Скопие.

Протестиращите са завити в македонски знамена. В района има засилено полицейско присъствие, съобщи БНР.

Договорът между Атина и Скопие за името на Македония ще бъде подписан на брега на Голямото Преспанско езеро, но точната локация все още се държи в тайна. За да влезе в сила обаче, той трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни, а в Македония ще се проведе и референдум.

mediapool.bg