Кламер БГ - Новини: Френският Конституционен съвет прие едни и отхвърли други мерки срещу "жълтите жилетки"

Френският Конституционен съвет прие едни и отхвърли други мерки срещу "жълтите жилетки"

Европа

|
Пет, 05 Апр 2019г. 13:03ч.
Френският Конституционен съвет прие едни и отхвърли други мерки срещу "жълтите жилетки"

Противодействието на правителството на френския президент Еманюел Макрон срещу протестите на "жълтите жилетки" с по-твърда полицейска тактика се сблъска с непредвидена пречка, след като Конституционният съвет се произнесе срещу ключов елемент от новите правила, предаде Ройтерс.

Мерките, оповестени като отговор на демонстрациите на "жълтите жилетки", които през последните четири месеца преминаваха периодично в бунтове с насилие, вече предизвикаха безпокойство в партията на Макрон и бяха определени от опонентите му като несръчни. Новите правила бяха одобрени от двете камари на парламента, но безпрецедентен брой депутати се въздържаха.

Изправен и пред протести на правозащитници, центристкият президент Макрон изпрати одобрения закон на Конституционния съвет, преди да го подпише, съобщи ДПА. Лявата опозиция също сигнализира Съвета.

Оспорваните мерки включват даване на полицията на правото да претърсва багажа на демонстранти и превозни средства в близост до протестите и да забранява на участниците да крият лицата си. Тези текстове бяха одобрени от Конституционния съвет.

Съветът обаче отхвърли като противоконституционен друг текст, който дава на полицията право да забранява на лица, изпреварващо определени като размирници, да участват в демонстрации.

На префектите се позволяваше да налагат административни забрани за участие в демонстрации, като нарушаването им да се наказва с 6 месеца затвор и глоба от 7500 евро, уточни Франс прес.

Забраната обаче щеше да се прилага само за лица, извършили "тежки посегателства срещу физическата неприкосновеност на хора, както и нанесли значителни имуществени щети" или "извършили насилствени действия" в предишни демонстрации.

Френски правозащитници предупредиха миналия месец за устойчиво подкопаване на гражданските свободи, което намира отражение в тактиката на полицията, използвана по време на протестите на "жълтите жилетки", избухнали през ноември.

Полицейски синдикат посочи, че съжалява за решението на членовете на Конституционния съвет, което ще затрудни работата на служителите на реда.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер изтъкна, че ще проучи дали и как да следва ограничените мерки, но приветства решението за утвърждаване на останалите правила.

mediapool.bg