Кламер БГ - Новини: Фон дер Лайен ще се срещне във Варшава с полския премиер Моравецки

Фон дер Лайен ще се срещне във Варшава с полския премиер Моравецки

Европа

|
Вт, 23 Юли 2019г. 18:18ч.
Фон дер Лайен ще се срещне във Варшава с полския премиер Моравецки

Урсула фон дер Лайен, бъдещият председател на Европейската комисия, ще посети Варшава в четвъртък, за да обсъди програмата и състава на новата комисия, съобщи пред полската телевизия "Полсат нюз" правителственият говорител Пьотър Мюлер, цитиран от ДПА.

"Такава визита ще има в четвъртък", каза Мюлер. "На срещата ще бъдат засегнати кадрови, както и програмни въпроси", допълни той.

Полша проявява интерес към това да си осигури важен ресор в комисията, каза Мюлер. Той посочи области като "икономическите въпроси, енергетиката, свободния пазар и засилването на конкуренцията /.../ но и транспорта и земеделието".

Полският представител отказа да обсъжда кандидатурата на страната си за Европейската комисия с аргумента, че първо трябва да се разбере какъв ресор ще получи Полша.

Според всекидневника "Жечпосполита" Варшава разглежда седем имена за поста, включително три на министри, три на европейски депутати, както и това на Кшищоф Шчерски, представител на канцеларията на президента Анджей Дуда, заемащ длъжност с ранг на министър на Полша по европейските въпроси.

Що се отнася до политическия дневен ред на новата Еврокомисия, Полша разглежда като приоритетни области енергийната трансформация, подобряването на свободния обмен на капитали, стоки и услуги, както и земеделието.

Полша е подкрепила кандидатурата на Урсула фон дер Лайен, след като е блокирала номинацията на холандеца Франс Тимерманс, каза Мюлер.

"Днес новият председател е в Париж. Варшава ще бъде втора. Този факт ни радва с оглед на това, че на заседанието на Европейския съвет подкрепихме новия председател", допълни той.

mediapool.bg