Кламер БГ - Новини: Италианският премиер вече подкрепя грандиозния ж.п. проект Торино-Лион

Италианският премиер вече подкрепя грандиозния ж.п. проект Торино-Лион

Европа

|
Ср, 24 Юли 2019г. 13:41ч.
Италианският премиер вече подкрепя грандиозния ж.п. проект Торино-Лион

В рязка промяна на позицията си италианският премиер Джузепе Конти подкрепи спорния проект за изграждане на скоростна железопътна връзка между Италия и Франция, която да съедини френския град Лион с италианския Торино. Тя включва и 57,5-километров тунел под основния планински масив на Алпите, предаде ДПА.

"Тук става дума за много пари", каза Конте във видеообръщение към италианските граждани, обявявайки промяната на позицията по предложената железопътна линия.

Премиерът, който съвсем неотдавна, през март, се зарече да убеди Париж и Брюксел, че проектът е лишен от икономически смисъл, сега каза, че през последните месеци са се появили "нови елементи", които са го накарали да промени мнението си.

Той се позова на обещание на Европейския съюз да финансира по-голяма част от проекта, известен в Италия като TAV, чиято стойност се изчислява на 8,6 млрд. евро.

"Едно решение да не се довършва (започнатия) строеж ще означава не само загуба на европейското финансиране, но ще ни вкара и в допълнителни разходи поради анулирането на сделката с Франция", каза Конте, който също като антисистемното движение "Пет звезди" бе противник на проекта.

Другият голям партньор в правителствената коалиция - партията "Лига" начело с вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини, силно подкрепя железопътния проект. Този спор непрекъснато разяжда отвътре управляващата коалиция.

mediapool.bg