Кламер БГ - Новини: Финландия блокира три сделки за закупуване на недвижими имоти от руски граждани

Финландия блокира три сделки за закупуване на недвижими имоти от руски граждани

Европа

|
Четв, 19 Окт 2023г. 16:02ч.
Финландия блокира три сделки за закупуване на недвижими имоти от руски граждани

Финландия блокира три сделки за закупуване на недвижими имоти от руски граждани

Финландското министерство на отбраната заяви, че е блокирало три планирани сделки с недвижими имоти, в които участват руски купувачи, с мотива, че биха могли да попречат на защитата на територията на Финландия, предаде Ройтерс.

"Придобиването на въпросните имоти може да попречи на организацията на националната отбрана или на дейности, свързани с наблюдението и опазването на териториалната цялост" на Финландия, се казва в изявление на военното ведомство.

Решението се отнася до два имота в община Руоколахти и един в Ките, Южна Финландия, като всички те се намират в близост до границата с Русия.

През последните седмици Хелзинки ускори конфискуването на имоти, които са собственост на руснаци. Финландските власти казват, че в резултат на санкциите на ЕС срещу Москва руските граждани, които притежават имоти в скандинавската страна, изпитват трудности да плащат данъците за тях.

Към момента финландските закони не позволяват да се иззема недвижимо имущество на задлъжнели лица без уведомление. Поради това правителството в Хелзинки планира да опрости съответните регулации за руските граждани, отбелязва Ройтерс.

Освен това Финландия, която през април се присъедини към НАТО, търси начин да си върне собствеността върху най-голямата спортна арена в страната, която е затворена от миналата година насам заради санкции срещу руските милиардери, които я притежават.

mediapool.bg