Кламер БГ - Новини: Бури на Северна Европа: наводнения в Шотландия, Германия и Дания

Бури на Северна Европа: наводнения в Шотландия, Германия и Дания

Европа

|
Пет, 20 Окт 2023г. 15:18ч.
Бури на Северна Европа: наводнения в Шотландия, Германия и Дания

Мъж върви в наводнен квартал в Хадерслев, Дания

Части от Източна Шотландия са наводнени, след като бурята "Бабет" причини "екстремни" валежи и ветрове със скорост над 110 км в час, които повредиха защитните съоръжения и оставиха хиляди домове без ток, предаде Ройтерс.

Британската национална Метеорологична служба обяви първия си червен код за дъжд от февруари 2020 г. и прогнозира, че на някои места се очакват валежи от 250 мм.

Жена загина вчера, след като бе отнесена в река, а днес полицията в Шотландия съобщи, че се провежда издирване след сигнал за мъж, останал блокиран в наводнен автомобил.

Местната власт в област Ангъс заяви вчера, че трябва повече от 400 домакинства да се евакуират заради опасност от наводнения, а някои училища бяха затворени. Енергийната компания, която обслужва района, каза, че работи по възстановяването на електричеството в хиляди домове.

"Ангъс се намира в сериозна извънредна ситуация. Наводнението е безпрецедентно", заяви днес местната власт в социалната мрежа "Екс". "Нощта бе много трудна и дъждът ще продължи да вали и утре, така че за известно време условията ще продължат да се влошават".

Метеорологичната служба заяви, че "екстремните валежи" се очаква да доведат до наводнения, затворени пътища, спиране на електрозахранването и други услуги от първа необходимост, и предупреди, че комуналните услуги вероятно ще бъдат спрени в продължение на няколко дни. Местните власти съобщиха, че защитните съоръжения срещу наводняване в град Брийкин са били повредени днес, като нивото на реката е било с около 4,4 метра над нормалното.

Някои райони могат да бъдат достигнати само с лодка и спасителните екипи работят, за да върнат хората в безопасност, допълниха властите и предупредиха жителите в региона да не чакат прекалено дълго, преди да се евакуират.

Буря в Балтийско море причини наводнения по крайбрежието на Германия и Дания тази сутрин, предаде ДПА. Агенцията уточнява, че се очаква бурята да достигне връхната си точка късно вечерта.

В Германия улиците близо до морето в пристанищните градове Фленсбург, Кил, Любек и Визмар са били под вода, наводнения е имало и в други селища по брега. На места в Германия и Дания са преустановени фериботните превози. Очаква се бурята да засегне и райони в Южна Швеция.

"Възможни са бурни ветрове по бреговете на Балтийско време и островите до 2 ч. след полунощ", заяви Ане Вийзе от националната метеорологична служба на Германия. Германската морска и хидрографска агенция предвижда тази вечер пик на бурята по бреговете на Кил и Любек.

Прогнозите сочат също, че във фиорда Фленсбург, в непосредствена близост до германската граница с Дания, нивото на водата ще се повиши с два метра. Подобно покачване не е наблюдавано там от близо век, посочва ДПА. "Водата идва. Вече е до вратата ни", заяви говорител на полицията във Фленсбург.

На датска територия се очаква бурята да е дори по-силна. Датската метеорологична служба прогнозира покачване на нивото на водата до 2,4 метра.

mediapool.bg