Кламер БГ - Новини: Испания: Социалистическата партия и крайнолявото движение "Сумар" сключиха коалиционно споразумение

Испания: Социалистическата партия и крайнолявото движение "Сумар" сключиха коалиционно споразумение

Европа

|
Вт, 24 Окт 2023г. 13:10ч.
Испания: Социалистическата партия и крайнолявото движение "Сумар" сключиха коалиционно споразумение

Педро Санчес

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) и крайнолявото движение "Сумар" постигнаха споразумение за съставяне на ново правителство, предаде Ройтерс.

Изпълняващият длъжността премиер Педро Санчес поиска подкрепа от "Сумар", която разполага с 33 места в долната камара на парламента, и от някои други парламентарно представени сили, сред които и партии на каталунските и баските сепаратисти.

ИСРП и "Сумар" разпространиха съвместно изявление, в което се посочва, че ще работят за намаляване на безработицата сред младите, укрепване на системата на здравеопазването, изграждане на повече обществени жилища, намаляване на въглеродните емисии и ще направят данъчна реформа в банковия и енергийния сектор.

Въпреки че сделката със "Сумар" е от ключово значение за Санчес, тя не е достатъчна, за да му осигури мнозинство в долната камара на парламента. Сега той се нуждае от подкрепата на каталунските сепаратисти, които настояват за масова амнистия на участниците в неуспешния опит за обявяване на независимост на Каталуния от 2017 г. Ако ИСРП не успее да се договори с тях, през януари ще бъдат произведени нови парламентарни избори. При подобен развой на събитията е възможно центристките и крайнодесните партии да получат пълно парламентарно мнозинство, за което не им достигнаха малко гласове на изборите на 23 юли.

mediapool.bg