Кламер БГ - Новини: Участвал ли е синът на сръбския президент в събитията в Косово?

Участвал ли е синът на сръбския президент в събитията в Косово?

Европа

|
Пон, 09 Окт 2023г. 10:09ч.
Участвал ли е синът на сръбския президент в събитията в Косово?

Александър Вучич и сина му Данило.

Твърдения, че сина на сръбския президент Александър Вучич - Данило е замесен в събитията в косовското село Банска, предизвикаха скандал и вълна от реакции в Сърбия. На 24 септември в Банска имаше сблъсък между косовската полиция и въоръжена група сърби, в който бяха убити един полицай и трима сърби.

Повод за реакциите стана публикация в профила във Фейсбук на министъра на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля, в която той разкрива “нови факти за връзката на Сърбия със събитията в Банска“ и намеква, че Данило Вучич може да е свързан с атаките.

Най-голямата партия на косовските сърби "Сръбска листа" остро осъди "атаките на институциите в Прищина срещу Данило Вучич".

"Не е за вярване колко много Албин Курти (премиерът на Косово), освен антисръбските си настроения, е обсебен от семейството на президента Александър Вучич, така че не пропуска месец, без да измисли някоя лъжа и да обвини или обиди дори децата на семейство Вучич. С намерението да свърже трагичните събития в Банска със сръбската държава, сега той отиде крачка по-далеч и измисли история със своя помощник Свечля, че чак синът на президента Данило Вучич е замесен в тези събития!?“,

се казва в декларация на партията на косовските сърби.

"Курти не може да разбере и приеме, както и псевдоопозицията в Белград, че децата на президента на Сърбия обичат родината си и своето Косово и няма да спрат да я защитават и съхраняват с мирни средства, защото по произход и възпитание не си позволяват да се различават от баща си и мнозинствения си народ”.

"Тези брутални неистини още веднъж потвърждават колко много лъжи разпространяват представителите на антисръбския режим на Курти, опитвайки се да оправдаят своите диктаторски и фашистки действия, с които вече две години се прогонва сръбският народ от Косово“, допълва "Сръбска листа" в изявлението.

Сръбският президент Александър Вучич също реагира в Инстаграм на твърденията, че синът му е замесен в събитията в село Банска.

"Тази вечер Курти обвини моето семейство, моят първороден син Данило, че по някакъв начин е участвал в това, което той казва, че е терористична атака в Банска. Първата характеристика на страхливците, която всеки човек забелязва, е когато някой напада чужди семейства, деца, защото те винаги им изглеждат като най-лесната мишена. Данило, разбира се, няма нищо общо с това, освен че обича Сърбия и Косово като част от нея, съгласно Устава на ООН. Опита се, Курти, с дълги цеви и фланелката да му свалиш, но не успя. Ти обиди дъщеря ми по героичния и мъжествен начин, който само ти умееш. Терористът в Косово си само ти, защото ти убиваш и тероризираш сръбския народ, а за Данило не се притеснявай, той е смел младеж, никога и по нищо не прилича на теб", заяви Вучич в Инстаграм, цитиран от БТА.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля публикува по-рано снимки на документите за самоличност на мъж, за когото се твърди, че е участвал в нападението на 24 септември, с твърдения, че е човек, близък до Данило Вучич, син на президента на Сърбия.

mediapool.bg