Кламер БГ - Новини: Предизборната борба в Полша превърна Германия в боксова круша

Предизборната борба в Полша превърна Германия в боксова круша

Европа

|
Пон, 09 Окт 2023г. 14:17ч.
Предизборната борба в Полша превърна Германия в боксова круша

Олаф Шолц (ляво) и Матеуш Моравецки

Борейки се да спечели безпрецедентен трети мандат, националистическото правителство на Полша е избрало за мишена съседна Германия, която е съюзник на Варшава в НАТО и най-голям търговски партньор. По време на напрегнатата предизборна надпревара в Полша за парламентарните избори на 15 октомври лидерите на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) обвиниха Германия, че се опитва да диктува политиката на полското правителство от Берлин по всички въпроси - от миграцията до газа, отбелязва Ройтерс.

Споровете разклатиха единния европейски фронт в подкрепа на Украйна срещу руската инвазия, като провалиха план за съвместен полско-германски завод за ремонт на танкове в подкрепа на Киев.

Популисткото ръководство на ПиС твърди също, че Германия се опитва да върне на власт основния опонент на партията на изборите - либералния бивш министър-председател Доналд Туск.

ПиС се възползва от недоверието към Германия, което все още е силно изразено в част от електората, най-вече при по-възрастните консерватори, които помнят разрушенията от Втората световна война.

"Знаете ли къде можете да прочетете програмата (на опозицията за предизборната кампания)? В германските вестници", заяви полският премиер Матеуш Моравецки по време на предизборната кампания.

Неговата партия окачествява Туск, който заяви, че дядо му е бил насилствено призован в нацисткия Вермахт по време на Втората световна война, преди да избяга на страната на съюзниците, като германска марионетка и "политически съпруг" на бившия германски канцлер Ангела Меркел. Във видеоклип от кампанията се осмива и приемникът на Меркел – германският канцлер Олаф Шолц.

Продължаващите с месеци спорове между двете съседни държави поставиха на изпитание солидарността на западния алианс, който се обедини около Украйна след началото на руската инвазия миналата година. Споровете идват в момент, когато други проблеми, включително избирането на проруски лидер в Словакия, заплашват с разнобой.

Отражение върху помощта за Украйна

Споровете вече са повлияли на усилията за подпомагане на Украйна.

През април министрите на отбраната на Германия и Полша обявиха създаването на съвместен център в Полша за ремонт на произведените в Германия танкове "Леопард", които са били повредени в боевете в Украйна.

Инициативата обаче бързо се провали. При друг спор Варшава се противопостави на германско предложение за разполагане на системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ в Полша, преди в крайна сметка да се съгласи с него.

"Много е контрапродуктивно, че Полша, политиците от партията "Право и справедливост", продължават да критикуват Германия по такъв остър публичен начин", заяви пред Ройтерс американският генерал Бен Ходжис, който командваше въоръжените сили на САЩ в Европа в периода 2014-2017 година. “Това е контропродуктивно, защото изостря отношенията между два съюзника от НАТО, което следователно вреди на цялостното единство на НАТО", допълни генералът.

Заводът за ремонт на танкове щеше да бъде съвместно начинание на германските производители "Краус-Мафай Вегман“, "Райнметал“ и на полския отбранителен конгломерат "Полска Група Сброениова". Един от германските източници заяви, че Полша е поискала твърде много пари за ремонтните дейности. Друг източник, германски дипломат, заяви, че преговорите са се провалили отчасти поради нежеланието на германските компании да споделят техническа информация с поляците.

Говорител на германското външно министерство каза, че Берлин и Варшава работят в тясно сътрудничество в областта на европейската сигурност и отбрана, но отказа да коментира "настоящите вътрешнополитически дебати в Полша".

Влошаване на отношенията

Макар че връзките между Полша и Германия са хладни още от идването на ПиС на власт през 2015 г., сега поляците виждат, че те се влошават. Само 47 от поляците смятат, че отношенията са добри, според данни от социологическо проучване на Полски барометър от тази година, в сравнение със 72 процента през 2020 година.

Много поляци, включително 56 процента от анкетираните в проучването, смятат, че Германия не е направила достатъчно, за да компенсира щетите, нанесени на Полша през Втората световна война. ПиС призова Германия да изплати над 1 трлн. евро като репарации, което Берлин отхвърли.

Източник от ПиС, пожелал анонимност, описва отношенията като "конкурентни", заявявайки, че Берлин и Варшава "биха могли да работят заедно по много въпроси", но други ги разделят, включително репарациите.

Двама германски депутати заявиха пред Ройтерс, че Берлин би могъл да бъде по-сговорчив в отговор на полските опасения и да предприеме помирителни стъпки по въпроса за репарациите.

"Мисля, че трябва да гледаме отвъд карикатурната (полска политика), която тази (предизборна) кампания постави пред нас. Сега е моментът Германия да се погледне в огледалото", каза Томас Клайн-Брокхоф от германския Фонд “Маршал“.

Правителството на Шолц до голяма степен отхвърля нападките от страна на ПиС. Правителствен източник заяви, че Берлин е изключително предпазлив, за да не провокира Варшава дори по невнимание.

"Стъпваме като по яйчени черупки", каза източникът. Някои анализатори смятат, че полската реторика спрямо Берлин може да бъде смекчена след изборите.

Дразнителите от двете страни обаче вероятно ще продължат да съществуват, включително по отношение на миграцията, която отново се превърна в ябълка на раздора заради избухналия миналия месец скандал с раздаването на визи на мигранти в Полша.

"Честно казано, това, което се надявам, че ще се случи, е моят президент да покани двамата лидери, както направи с лидерите на Япония и Южна Корея, като ги покани в Кемп Дейвид", каза генерал Ходжис.

"Знаете ли, може би в някакъв момент американският президент (Джо) Байдън ще се срещне с полския президент (Анджей) Дуда и германския канцлер Шолц и ще им каже: Колеги, трябва да поправим отношенията", обобщава Ходжис.

mediapool.bg