Кламер БГ - Новини: Туск: Има 20-30 процента вероятност Великобритания да остане в ЕС

Туск: Има 20-30 процента вероятност Великобритания да остане в ЕС

Европа

|
Пет, 10 Май 2019г. 17:34ч.
Туск: Има 20-30 процента вероятност Великобритания да остане в ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск смята, че има 20-30 процента вероятност Великобритания в крайна сметка да остане в ЕС, тъй като британците са започнали същинския дебат дали да останат или да напуснат идва след референдума за Брекзит от 2016 г., съобщи Ройтерс.

В интервю за полския в. "Газета виборча" Туск предлага да се организира нов референдум за Брекзит и изтъкна, че през 1975 г. Великобритания е гласувала на референдум дали да остане в ЕС, към който се е била присъединила две години по-рано. Щом през 2016 г. е било възможно да се промени решението от 1975 г., би трябвало да е възможно да се организира втори референдум за Брекзит, смята той.

"Същинският дебат за последиците от Брекзит започна не преди или по време на кампанията на референдума, а след гласуването. Днес резултатите вероятно биха изглеждали другояче. Парадоксално именно Брекзит задейства проевропейско движение във Великобритания. Днес вероятността да няма Брекзит е 20-30 процента. Това е доста", заявява Туск.

Допитванията през последните шест месеца показват преориентиране към лека преднина на поддръжниците на оставането на Великобритания в ЕС, но анализаторите смятат, че резултатът от един нов референдум би бил твърде несигурен за прогнозиране, отбелязва Ройтерс.

На 23 май Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент, след като Брекзит бе отложен до 31 октомври. За някои този вот може да изиграе ролята на нов референдум за Брекзит и е възможно изборните резултати

mediapool.bg