Кламер БГ - Новини: ЕС започна реалните преговори за членство с Албания. Според ЕК за 5 години могат да завършат

ЕС започна реалните преговори за членство с Албания. Според ЕК за 5 години могат да завършат

Европа

|
Вт, 15 Окт 2024г. 12:56ч.
ЕС започна реалните преговори за членство с Албания. Според ЕК за 5 години могат да завършат

Снимката е илюстративна, ЕПА/БГНЕСАлбания започна реални преговори за членство в ЕС, след като бе разделена от Северна Македония, която не изпълнява заложените изисквания в преговорната рамка.

Междуправителствена конференция ЕС-Република Албания, с която по същество започнаха преговорите за членство на страната, се проведе в Люксембург.

Това стана, като в съответствие с преговорната рамка беше открит първият преговорен клъстер "Основополагащи въпроси“, включващ теми от основно значение за изграждането на едно демократично, плуралистично и проспериращо общество.

Еврокомисарят по въпросите на разширяването на ЕС Оливер Вархей изрази надежда присъединителните преговори с Албания да приключат в следващите пет години. По неговите думи това е възможно заради решимостта на Албания да предприеме необходимите реформи.

Чувстваме се много насърчени, заяви албанският премиер Еди Рама, цитиран от БТА.

"За нас ЕС е единственото място, където трябва да бъдем и където да се развиват нашите следващи поколения. Благодарение на (руския президент) Владимир Путин и военното му нападение срещу Украйна, дори най-скептичните видяха, че Западните Балкани са необходими за силен ЕС", добави той.

mediapool.bg