Кламер БГ - Новини: Тереза Мей започва нови консултации с евролидерите за Брекзит

Тереза Мей започва нови консултации с евролидерите за Брекзит

Европа

|
Четв, 03 Ян 2019г. 12:24ч.
Тереза Мей започва нови консултации с евролидерите за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей започва нова серия от консултации с лидери на страни членки и на институциите на Евросъюза в пореден опит да получи отстъпки за т.нар. предпазна клауза за ирландската граница.

За това съобщава в електронното си издание вестник ”Файненшъл таймс“.

Целта на Мей е да получи необходимата подкрепа в Камарата на общините, за да бъде одобрено споразумението за напускане на Евросъюза.

Противопоставянето от депутати, включително от премиерската Консервативна партия, е заради опасения, че за да не се наложи връщане на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, провинцията на Обединеното кралство може да остане за неопределен период от време в митнически и търговски съюз с Европа.

Вотът в парламента е насрочен за седмицата, която започва на 14 януари.

Според ”Файненшъл таймс“ Тереза Мей ще разговаря тази седмица с германския канцлер Ангела Меркел, холандския премиер Марк Рюте и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Засега те твърдо отказват отстъпки за Лондон.

Така се очертава загуба за Мей в парламента и несигурност и хаос при излизането на Великобритания от ЕС, което е планирано за края на март.

И Лондон, и ЕС вече се подготвят за Брекзит без сделка.

Британски министър: Най-вероятно е излизане от ЕС без сделка

По-вероятно е Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, ако парламентът отхвърли споразумението, което министър-председателката Тереза Мей договори с Брюксел, заяви днес министърът за Брекзит Стивън Баркли, цитиран от Ройтерс.

"Вариантът без сделка ще е много по-вероятен, ако по-късно този месец депутатите отхвърлят предложената от правителството сделка за Брекзит ", написа Баркли във в. "Дейли експрес".

Бившият британски министър за Брекзита Дейвид Дейвис заяви в статия във в. "Телеграф", че премиерът Тереза Мей трябва да отложи гласуването в парламента по споразумението й за излизането на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс.

"Колкото повече се подготвяме да напуснем ЕС без споразумение, толкова повече нараства вероятността за постигане на добро споразумение", пише Дейвис. Той добавя, че ЕС се притеснява да не изгуби 39-те милиарда лири по "сметката за развода", които би получил при договорен с Лондон Брекзит.

mediapool.bg