Кламер БГ - Новини: ЕК призова за солидарност спрямо 50 спасени в Средиземно море мигранти

ЕК призова за солидарност спрямо 50 спасени в Средиземно море мигранти

Европа

|
Четв, 03 Ян 2019г. 17:17ч.
ЕК призова за солидарност спрямо 50 спасени в Средиземно море мигранти

Европейската комисия призова в четвъртък страните от Европейския съюз да проявят повече солидарност и да разпределят помежду си около 50 мигранти, спасени в морето от две неправителствени организации и получили временно право да останат в малтийски води, предаде Франс прес.

ЕК се свърза с няколко страни членки, за да се намери решение за бързо сваляне на брега на хората от корабите "Сий уоч 3" и "Сий ай", каза пред журналисти говорителка на Еврокомисията.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призовава страните членки да окажат подкрепа и дадат принос в това общо усилие за безопасно сваляне на хората от корабите, допълни тя.

"Необходима е по-голяма солидарност сред всички страни членки, а ситуацията показва за пореден път, че спешно трябва да бъдат намерени предвидими и трайни решения", подчерта говорителката.

Малтийските власти се съгласиха да дадат достъп в малтийски води на двата кораба на германски НПО с общо 49 спасени в Средиземно море мигранти заради влошените условия на борда, съобщи малтийският флот.

От 22 декември "Сий уоч 3", който плава под холандски флаг, очаква разрешение да влезе в някое пристанище. На него се намират 32-ма мигранти, включително три малки деца, трима непридружени непълнолетни и четири жени, от Нигерия, Либия и Кот д'Ивоар.

Корабът "Сий ай", на който има 17 мигранти, също получи разрешение да остане в малтийски води.

mediapool.bg