Кламер БГ - Новини: Стрелба в руско училище завърши с две жертви

Стрелба в руско училище завърши с две жертви

Европа

|
Четв, 07 Дек 2023г. 13:44ч.
Стрелба в руско училище завърши с две жертви

Стрелба в руско училище завърши с две жертви

Стрелба в училище в руския град Брянск днес завърши с две жертви, предаде ТАСС, като се позова на областното управление на министерството на вътрешните работи.

По предварителна информация 14-годишна ученичка в местна гимназия влязла в сградата на учебното заведение и стреляла няколко пъти с пушка помпа, притежавана законно от баща ѝ. Тийнейджърката, която била в осми клас, ранила шестима свои съученици, след което се самоубила. Впоследствие една от ранените е починала в болница.

Един от пострадалите е в тежко състояние и е опериран. Останалите четирима ранени са в средно тежко състояние, каза помощник на руския министър на здравеопазването.

Основната версия на разследването е, че момичето е стреляло по свои съученици заради конфликт с тях, каза за ТАСС източник от правоохранителните органи.

Бащата на момичето е бил разпитан в качеството на свидетел, съобщи РИА Новости. Разследващите също така са поискали той да обясни как дъщеря му се е сдобила с оръжието.

Комисарката по правата на децата към канцеларията на руския президент Мария Лвова-Белова заяви в своя публикация в "Телеграм", че надзирава грижите за ранените деца.

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Лвова-Белова и руския президент Владимир Путин за военни престъпления, след като ги обвини, че носят отговорност за отвличането на деца от Украйна, посочва Асошиейтед прес. Това е поредната стрелба в руско училище през последните години, припомня агенцията. През септември 2022 г. стрелец откри огън в училище в Централна Русия, при което уби 17 души и рани 24, преди да се самоубие. През април 2022 г. мъж уби две деца и служител в детска градина, също в Централна Русия. През май 2021 г. мъж откри огън по ученици в бившата си гимназия в град Казан, при което уби девет души, включително седем деца. През 2018 г. 18-годишен студент в окупирания от Русия Крим уби 20 души при масова стрелба в университет.

mediapool.bg