Кламер БГ - Новини: Макрон посети "Нотр Дам" година преди планираното повторно откриване след пожара

Макрон посети "Нотр Дам" година преди планираното повторно откриване след пожара

Европа

|
Пет, 08 Дек 2023г. 14:50ч.
Макрон посети "Нотр Дам" година преди планираното повторно откриване след пожара

Сн. ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон посети днес катедралата "Нотр Дам", една година преди планираното ѝ повторно отваряне през 2024 г., предаде Асошиейтед прес.

След като на 15 април 2019 г. пожар изпепели покрива и част от сградата на храма, посещенията на Макрон там се превърнаха в традиция. Днес той направи шестото си посещение, като използва този повод, за да подчертае напредъка във възстановяването на храма.

Огромни дъбови греди бяха вдигнати с кран, за да може катедралата да се сдобие с нов покрив. Кулата - стрела на катедралата, реконструирана по предишния проект на прочутия френски архитект от 19 в. Виоле льо Дюк, се издига на 96 м височина и на върха й има петел и кръст.

Макрон отдаде днес почит на генерал Жан-Луи Жоржелен, ключова фигура в реконструкцията, който почина през август. В негова памет президентът издълба името на генерала в дървото, от което е изградена кулата-стрела.

Освен това Макрон направи оглед на подобренията в катедралата и ще обсъди бъдещи проекти, включително нов музей и съвременни витражи, които да напомнят за самия период на реставрация.

Посещението на френския държавен глава подчертава и личната му привързаност към "Нотр Дам", смятана за архитектурно бижу, символ на богатата културна, литературна и религиозна история на страната, отбелязва АФП.

Графикът на реставрацията предвижда предпоследният ѝ етап да приключи до края на годината, а дългоочакваното повторно откриване на катедралата да се състои на 8 декември 2024 г.

mediapool.bg