Кламер БГ - Новини: Стотици екоактивисти протестираха край Париж срещу "Републиката на замърсителите"

Стотици екоактивисти протестираха край Париж срещу "Републиката на замърсителите"

Европа

|
Пет, 19 Апр 2019г. 16:05ч.
Стотици екоактивисти протестираха край Париж срещу "Републиката на замърсителите"

Стотици екоактивисти протестираха в редица места на френския бизнес квартал Дефанс край Париж в акция на гражданско неподчинение срещу "Републиката на замърсителите", предаде Франс прес.

В края на обявената в Европа от движението "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion) "седмица на бунта" френските активисти се присъединиха към инициативата с протести на четири места: кулата "Секвоя", където има отдел на министерството на екологичния преход, и кулите на електроразпределителната компания Електрисите дьо Франс, петролната компания Тотал и банката Сосиете женерал. Според говорителка на Грийнпийс в проявата са се включили 2000 души.

Няколко десетки активисти блокираха входа към кулата "Секвоя", като се вързаха едни за други за ръцете и краката.

Разгърнат бе транспарант с надпис "Република на замърсителите", а по прозорците на небостъргача бяха залепени плакати с надпис "Макрон президент на замърсителите". Същият лозунг бе изписан на земята в жълто и черно.

"Правителството трябва да наложи спазването на ангажиментите, поети на Парижката конференция за климата, защото ако настъпи срив, ние ще сме първото засегнато поколение", каза 18-годишната Кларис.

"Омръзна ни от този токсичен съюз между Еманюел Макрон и най-замърсяващите мултинационални корпорации", каза Клеман Сенешал от Грийнпийс на вчерашно събрание на стотици активисти за обучаването им на гражданско неподчинение. Това обучение бе задължително за участието в днешните прояви, отбелязва АФП.

Днешната операция е била подготвена тайно, като активистите са получили информация къде да се срещнат малко преди това с есемеси. Дадени са им били строги инструкции: лицата им винаги да са открити, никакви физически, словесни или психологически агресии и никакво разрушаване на имущество.

При протести на "Бунт срещу унищожението" в Лондон от началото на седмицата са арестувани близо 500 души.

mediapool.bg