Кламер БГ - Новини: Над 60 000 полицаи и жандармеристи мобилизирани във Франция заради "жълтите жилетки"

Над 60 000 полицаи и жандармеристи мобилизирани във Франция заради "жълтите жилетки"

Европа

|
Пет, 19 Апр 2019г. 17:57ч.
Над 60 000 полицаи и жандармеристи мобилизирани във Франция заради "жълтите жилетки"

Над 60 000 полицаи и жандармеристи ще са мобилизирани утре във Франция за 23-тата седмична протестна акция на "жълтите жилетки", съобщи вътрешният министър Кристоф Кастанер, който заяви, че "вандалите отново ще се отзоват", предаде Франс прес.

Началникът на столичната полиция Дидие Лалман пък заяви, че намеренията на "жълтите жилетки" да се съберат край катедралата "Нотр Дам" са "чиста провокация".

"Над 60 000 полицаи и жандармеристи ще са мобилизирани в цяла Франция да изпълнят задачата си: да обезпечат сигурността на французите и да гарантират свободата да се демонстрира безопасно", каза Кастанер на пресконференция.

Според него "вандалите отново са си дали среща утре в някои френски градове, в Тулуза, Бордо, Монпелие и особено Париж".

"Афишираната им цел е ясна: да повторят 16 март", заяви министърът, имайки предвид 20-ия седмичен протест на "жълтите жилетки", по време на който булевард "Шанз-Елизе" стана сцена на вандалщини и хаос, което предизвика уволнението на предишния началник на парижката полиция.

Два столични района ще са забранени за демонстрации утре: "Шанз-Елизе" и "Нотр Дам" и околностите й след пожара, който отчасти разруши катедралата.

От 17 ноември "жълтите жилетки" демонстрират всяка събота с искания като повишаване на покупателната способност. През последните седмици броят на протестиращите осезаемо спадна, но в някои от демонстрациите бяха съпътствани от прояви на насилие в редица градове. Правителството прие спорен "закон срещу вандализма" през март и взе драстични мерки за сигурност.

mediapool.bg