Кламер БГ - Новини: Случаят “Фреди Белери“. Гърция ще блокира евроинтеграцията на Албания

Случаят “Фреди Белери“. Гърция ще блокира евроинтеграцията на Албания

Европа

|
Ср, 29 Ноем 2023г. 18:56ч.
Случаят “Фреди Белери“. Гърция ще блокира евроинтеграцията на Албания

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Гърция ще блокира евроинтеграцията на Албания, ако случаят с кмета на град Химара Фреди Белери не приключи благополучно, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.

Между Гърция и Албания възникна напрежение, след като през месец май албанската полиция задържа етническия гръцки кандидат за кмет в Албания Фреди Белери два дни преди местните избори по подозрение в купуване на гласове.

Белери е представител на гръцкото малцинство в Албания и на политическата опозиция в страната.

Днес Гърция внесе документ в Комитета на постоянните представители към Съвета на ЕС, в който се посочва, че Атина няма да даде съгласие за по-нататъшно придвижване на преговорите за присъединяване на Албания към ЕС, ако няма положително развитие около случая с Белери, съобщи БТА.

Гръцкото правителство настоява задържаният кмет на Химара да встъпи в длъжност, тъй като той спечели изборите “от затвора“ на 14 май. Според Атина допускането да положи клетва като кмет е административно решение, което може да бъде взето от албанското правителство.

Този месец Гърция блокира и отварянето на първите пет глави в преговорите за членство на Албания в ЕС.

Вчера Германия заяви, че е неприемливо Гърция да блокира пътя на Албания към членство в ЕС заради случая с Фреди Белери.

Миналата седмица министър-председателят на Албания Еди Рама заяви, че не смята, че блокадата, която Гърция наложи над процеса на интеграция на страната му в ЕС, ще продължи дълго.

mediapool.bg