Кламер БГ - Новини: Скопие към София: Няма да позволим избор между македонска идентичност и европейско бъдеще

Скопие към София: Няма да позволим избор между македонска идентичност и европейско бъдеще

Европа

|
Ср, 06 Май 2020г. 16:22ч.
Скопие към София: Няма да позволим избор между македонска идентичност и европейско бъдеще

Външният министър на Северна Македония Никола Димитров каза, че е невъзможно да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа.

В телевизионно интервю той коментира отношенията с България заради настояването на София македонският език и македонското малцинство да не бъдат включвани в преговорите за членство с ЕС.

София засега настоява твърдо да бъдат решени и спорните исторически въпроси, което засега не се случва.

"ЕС върви срещу себе си, срещу собствените си ценности и срещу успеха в региона, който е много богат на спорове", заяви първият дипломат на Северна Македония.

"Няма да позволим да бъде или македонската идентичност, или европейското бъдеще. А да бъде македонската идентичност и европейското бъдеще, а пък приятелството с България ще го решаваме. Ако стигнем до уравнението – или или, това по същността си ще бъде поражение на европейската идея", заяви Димитров, цитиран от БНР.

Според него ако дългосрочната цел на България е да бъде близка със Северна Македония, сегашното оспорване на идентичността ни раздалечава.

Външният министър на Северна Македония каза, че македонската идентичност и език не могат да бъдат предмет на преговори, особено след подписването на Преспанския договор с Гърция, но също и защото Северна Македония не може да отстъпи по тези два основополагащи въпроса.

mediapool.bg