Кламер БГ - Новини: Полша отложи президентските избори

Полша отложи президентските избори

Европа

|
Четв, 07 Май 2020г. 13:09ч.
Полша отложи президентските избори

Президентските избори в Полша, които бяха насрочени за 10 май, ще се проведат на по-късна дата. Председателят на долната камара парламента ще обяви нова дата възможно най-скоро, се казва в съвместно изявление на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински и Ярослав Говин, председател на малката партия "Порозумение" (Споразумение), която е по-малкият партньор в управляващата коалиция.

С цел безопасността на поляците по време на епидемията, изборите ще се проведат по пощата, добавиха водещите политици, цитирани от Полската агенция по печата. Те подчертаха, че решението "ще гарантира възможността на поляците да участват в демократични избори", отбелязва Асошиейтед прес.

Поради вероятността Върховният съд на Полша да обяви за невалидни изборите, ако те не се състоят на законно обявената дата, председателят на Сейма ще обяви нова дата, пише в изявлението.

Партия "Право и справедливост" настояваше изборите да се проведат по план въпреки пандемията. Опозицията я обвини, че поставя политическата изгода преди общественото здраве, припомня Ройтерс.

Днес полският Сейм одобри законопроект, според който гласуването по пощата ще бъде единственият начин за участие в предстоящите президентски избори.

Законопроектът бе приет с 236 гласа "за", 213 "против" и 11 "въздържал се" в 460-местната долна камара на полския парламент. За да влезе в сила законодателната промяна, трябва да бъде подписана от президента.

По-рано Говин и приближени до него депутати се обявиха срещу плановете на ПиС за вот по пощата на 10 май. Но след споразумението с Качински за отлагане на изборите лидерът на "Порозумение" обеща да подкрепи законопроекта за гласуване по пощата. Този законопроект бе остро критикуван в Полша и в чужбина заради опасенията, че изборите няма да бъдат честни и демократични, припомни ДПА.

Най-ранната възможна дата за изборите ще бъде през юни, каза по-рано днес пред полското радио RMF FM вицепремиерът Яцек Сашин.

В интервю за същото радио професорът по конституционно право Ришард Пьотровски обявява, че споразумението между Качински и Говин е първо в разрез с конституцията, второ е "странно и абсурдно" и трето подкопава статута на Върховния съд като независима от политиците институция. Според професора най-куриозното в изявлението на двамата партийни лидери е твърдението им, че съдът ще признае за невалидно нещо, което не се е случило. "Даже Мрожек не би могъл да измисли това", казва Пьотровски по адрес на Славомир Мрожек, в чиито драматургични и белетристични творби абсурдът заема видно място.

mediapool.bg