Кламер БГ - Новини: Евродепутати: ЕК да контролира парите за справяне с кризата

Евродепутати: ЕК да контролира парите за справяне с кризата

Европа

|
Четв, 07 Май 2020г. 14:18ч.
Евродепутати: ЕК да контролира парите за справяне с кризата

Европейската комисия трябва да гарантира, че паритеза справяне с кризата ще достигнат до нуждаещите се. Това призова в четвъртък Антикорупционната група в Европарламента, в която участва и българският евродепутат Радан Кънев. Групата е възприела неговия призив, че финансовият ресурс трябва да е достъпен пряко за бизнеса и местните власти, като не се допуска финансиране на фирми с неясна собственост или офшорки.

В своята позиция евродепутатите напомнят, че държавите-членки и ЕС са мобилизиралибезпрецедентни ресурси за борба с COVID-19 и икономическата криза.Тяхната обща стойност е 3.4 трилиона евро. Антикорупционната интергрупа в Европарманта приветства взетите досега мерки, но твърди, че ще бъдат нужни още усилия.

"Тези пари ще бъдат от решаващо значение за възстановяване на икономиките на ЕС и за социални системи на държавите-членки. Те трябва да достигнат до най-нуждаещите възможно най-бързо и с най-малко бюрократични пречки", казват евродепутатите.

Тя напомнят, че изплащането на такива огромни суми за толкова кратко време отваря врати за злоупотреби и измами. "Ако спешните средства не се озоват там, където са най-необходими, доверието на гражданите в общия европейски проект ще бъде сериозно подкопано", напомнят евродепутатите и допълва, че злоупотребите ще доведат до задълбочаване на кризата.

"Парите не трябва да попадат в ръцете на измамници и крадци, не трябва да бъдат използвани по начини, несъвместими с целите на инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса. Следователно трябва да гарантираме, че всички средства от ЕС, предоставени на държави-членки, региони, местни власти и предприятия в контекста на COVID-19 кризата, се изразходват правилно и ефикасно. Всяка злоупотребата трябва да бъде строго санкционирана", се казва в призива на членовете на ЕП.

Според тях Европейската комисия може да изиска от държавите да бъдат напълно прозрачни, а информация за всички текущи разследвания зазлоупотребида се отчитатпред Европейския парламент. Евродепутатите искат ЕК да създаде механизъм за наблюдение на средствата, разпределени за справяне с кризата, за да се гарантира, че помощта ще отиде при нуждаещите се.

Евродепутатите искат от ЕК гаранции, че ще се наложи "въздържане"от схемите за разпределение на пари с посреднически компании, които "често са източник на злоупотреби и корупция".

ЕК трябва да се възползва максимално от възможностите си за спиране на средствата към държавите-членки в случай на сериозни злоупотреби и нередности. На този фон европейската прокуратураиOLAF трябва да разполагат с адекватни ресурси, за да могат те да разгърнат пълните си функции и да се борят адекватно с измами, свързани с изразходването на спешните средства.

"Комисията и държавите-членки да гарантират, че средствата на ЕС се използват с нулева търпимост към на конфликта на интереси, за да се гарантира, че те не попадат в ръцете на олигарси", призовават евродепутатите.

mediapool.bg