Кламер БГ - Новини: Само за 24 часа три жени са убити в Испания от съпрузите си

Само за 24 часа три жени са убити в Испания от съпрузите си

Европа

|
Ср, 09 Авг 2023г. 15:09ч.
Само за 24 часа три жени са убити в Испания от съпрузите си

Само за 24 часа три жени са убити в Испания от съпрузите си

Три жени са убити от съпрузите си в рамките само на 24 часа в Испания. Така общият брой на убитите жени в страната от началото на годината стана вече 35, а за последните 20 години -

1 219, съобщи кореспондентът на БНР в Испания.

Първата жертва е 27-годишна испанска от марокански произход, майка на три малолетни деца. Тя е убита в Алмерия от съпруга си, който след това сложил край на живота си.

Така общият брой на децата, осиротели при подобни обстоятелства от началото на годината, стана 36 и 413 от 2013 година насам. Жената не е подавала жалба срещу съпруга си, въпреки че според съседите е била редовно малтретирана.

Втората жертва е 91- годишна жена от Теренифе, убита от 92-годишния ѝ съпруг. Тя също не е подавала жалби, а полицията подозира, че той страда от деменция.

Третата е 31-годишна жена от Кордоба, която до 2018 година редовно е търсила закрила от властите, но от тогава не е била в програмата за защита, тъй като е спряла да подава сигнали срещу съпруга си.

Изминалия юли, заедно с януари, са двата най-смъртоносни месеца по отношение на сексисткото насилие.

Само една от седемте жени, убити прединия месец, обаче е подавала жалби. Заради това правителството свика кризисен щаб, който анализира ситуацията и предупреди, че месеците на отпуски и празници са най-опасните в такива семейства.

На Рождествените празници - от 22 декември 2022 г. до 8 януари т. г. 11 жени бяха убити от бивши или настоящи партньори. Особено чувствителни са мигрантските общности и тези, които живеят в селските райони или малките населени места. Там чувството за срам често е причина да не се потърси навреме помощ, затова властите призоваха и за гражданско сътрудничество, което да помогне на полицията да се намесва и да защитава жертвите.

Има телефон (016), на който нуждаещите се могат да потърсят помощ. Властите подчертават че е безплатен и позвъняването не се отбелязва във фактурата.

Испанското министерство на равенството призова и гражданите да съдействат, като сигнализират при тревожни ситуации.

Социолози отбелязват, че в обществото има и недооценяване на проблема: 15 на сто от младежите и 7

на сто от девойките смятат, че ако насилието не е интензивно, не е пречка за връзката. Не може да се обсъжда степента на насилието, недопустимо е самото му упражняване, подчертават специалистите и съветват да се се реагира категорично още при първите прояви:

"Ще сгрешим, ако призоваваме жените да подават жалби. Не трябва да се допускат компромиси от самото начало. Действайте, не оставайте с такъв човек".

Според проучване под един процент от испанците смятат, че домашното насилие е сред основните проблеми в страната.

mediapool.bg