Кламер БГ - Новини: Язовирна стена на ВЕЦ в Норвегия частично се скъса след наводнения

Язовирна стена на ВЕЦ в Норвегия частично се скъса след наводнения

Европа

|
Ср, 09 Авг 2023г. 20:26ч.
Язовирна стена на ВЕЦ в Норвегия частично се скъса след наводнения

Язовирът

Язовирна стена на норвежка река частично се срути в сряда, а през зейнала дупка в средата на съоръжението започна да се излива вода, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Инцидентът беше предшестван от дни на тежки наводнения в района, причинени от бурята "Ханс", която продължава да бушува в Северна Европа

Язовирът "Браскерайдфос" на река Глома, най-големият воден път в Норвегия, не можа да отвори шлюзовете си, след като контролната му зала се наводни.

По-рано полицията обмисляше да взриви един от шлюзовете на построения преди 45 години язовир, за да помогне за облекчаване на ситуацията, но в крайна сметка се отказа, защото щеше да е трудно експлозията да остане под контрол.

Норвегия евакуира хиляди хора заради придошлите реки, достигнали до най-високите си нива от поне 50 години, а много домове и предприятия бяха се оказаха под вода или бяха отнесени от свлачища.

В обширни части от южна Норвегия основните пътища бяха затворени, а влаковете бяха спрени, след като реките излязоха от бреговете си.

Властите предупредиха за нови наводнения през следващите дни докато водата настъпва към по-ниско разположените крайбрежни райони.

Стихията доведе до закъснели полети и наводнени пътища не само в Норвегия, но и в Дания, Швеция, Литва, Финландия, Естония и Латвия.

Хиляди домакинства останаха без електричество вчера.

Наводненията и свлачищата затвориха десетки пътища в Южна Норвегия и съседна Швеция. Норвежката полиция заяви, че до вчера на обяд са били евакуирани най-малко 119 души.

Датският метеорологичен институт съобщи за вълни с височина до 8 метра, които са отнесли крайбрежни постройки.

В понеделник 50-годишна жителка на Литва загина, премазана от паднало дърво. В съседна Латвия подобен инцидент също взе една жертва.

В Естония близо 10 000 души останаха без ток.

mediapool.bg