Кламер БГ - Новини: ЕС изпрати писмо с поисканите от Тереза Мей допълнителни уверения

ЕС изпрати писмо с поисканите от Тереза Мей допълнителни уверения

Европа

|
Пон, 14 Ян 2019г. 14:59ч.
ЕС изпрати писмо с поисканите от Тереза Мей допълнителни уверения

Председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпратиха днес съвместно писмо до британския премиер Тереза Мей. То съдържа допълнителните уверения, за които Лондон настояваше преди насроченото за утре гласуване в британския парламент на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС, предаде БТА от Брюксел.

Тереза Мей ще направи изявление пред парламента в 15:30 ч. местно време, преди депутатите да продължат дебатите си по постигнатото от нея споразумение. Според Скай нюз в изявлението си Мей ще наблегне на новите уверения от ЕС за ирландската предпазна клауза, която цели да предотврати въвеждането на граничен контрол. Не е ясно обаче дали полученото от Брюксел писмо ще й свърши достатъчно работа.

В него Туск уверява, че решенията (т. нар. заключения) на Европейския съвет са правно обвързващи, както и че споразумението с Великобритания и политическото изявление към него са два неразривно свързани документа. Той допълва, че ако споразумението бъде одобрено от парламента в Лондон и от Европейския парламент, в Официалния вестник на ЕС то може да бъде публикувано на две съседни страници с придружаващото го политическо изявление.

Юнкер уверява, че ЕС е готов да подпише възможно най-бързо споразумението, както и незабавно след това да пристъпи към преговори за бъдещите отношения с Великобритания.

Юнкер и Туск отбелязват многократно, че предвидените в споразумението предпазни мерки срещу възстановяването на границата между Ирландия и Северна Ирландия са временни. В писмото се пояснява, че ако ратификацията на договореността за бъдещите отношения се забави, тя ще може да се прилага с предварително действие. Изразена е надеждата, че бъдещите отношения биха могли да бъдат договорени в преходния срок след напускането на Великобритания.

В писмото се подчертава, че не може да има предоговаряне на предпазната клауза за ирландската граница.

По-рано в понеделник британската министър-председателка ще говори в завод в град Стоук он Трент - крепост на привържениците на Брекзит. Очаква се в речта си тя отново да призове депутатите да одобрят договореното от нея, но широко критикувано споразумение за излизане от Европейския съюз, предупреждавайки, че ако това не стане, Великобритания може да изпадне в катастрофално положение.

Според Мей отхвърляне на продължително и трудно договорената сделка с ЕС, която не одобряват както еврофилите, така и привържениците на напускането, заплашва да компрометира Брекзита и да саботира демокрацията.

"Всички ние имаме задължението да приложим на дело резултата от референдумът. В противен случай това ще навреди катастрофално на доверието на народа в демократичния процес и в политиците му", се очаква да каже Мей съгласно предварително разпространените от канцеларията й извадки от речта.

Ако споразумението не бъде прието, Великобритания рискува да напусне ЕС на 29 март без споразумение - сценарий, от който се опасяват икономическите среди - или, което е по-вероятно, изобщо да не напусне блока, смята Мей.

"Както видяхме през последните седмици, някои в Уестминстър (парламента) биха искали да отложат или дори да спрат Брекзита и използват всички възможни средства да го постигнат", се казва в публикуваните откъси.

Вчера в таблоида "Сънди експрес" Мей вече прикани депутатите да направят "това, което е правилно за страната".

mediapool.bg