Кламер БГ - Новини: Лидерът на ХДС: Все още е рано да се говори за приемник на Меркел

Лидерът на ХДС: Все още е рано да се говори за приемник на Меркел

Европа

|
Пон, 14 Ян 2019г. 16:56ч.
Лидерът на ХДС: Все още е рано да се говори за приемник на Меркел

Твърде рано е да се мисли кой ще заеме един ден мястото на канцлера Ангела Меркел, заяви лидерът на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от ДПА.

Така тя коментира публикувано днес проучване на социологическата агенция "Форза", според което доверието в Меркел се е увеличило. Петдесет и пет процента от анкетираните са казали, че имат голямо доверие на Меркел, което е с пет процента повече, отпреди една година.

Християндемократите са фокусирани върху това да насърчават развитието на Германия, категорична бе Крамп-Каренбауер пред германска телевизия след партийна конференция на ХДС. "Кадровите въпроси не са във фокуса на вниманието ни в момента", посочи лидерът на партията.

Крамп-Каренбауер застана начело на ХДС миналия месец, след като Меркел се оттегли от лидерската позиция заради поредицата от загуби на избори за регионалните парламенти миналата година.

Обикновено лидерът на управляващата партия става и канцлер, но Ангела Меркел пожела да остане на канцлерския пост до края на мандата на правителството през 2021 г.

Крамп-Каренбауер отбеляза, че Меркел продължава да е доста популярна и че приоритет на ХДС е добрата работа на правителството. Тя посочи, че през тази година партията ще използва 30-годишнината от падането на Берлинската стена като възможност да разговаря с гражданите и да им напомни за обстоятелствата, довели до обединението на Германия.

Специално внимание ще бъде отделено на жителите на Източна Германия, където заради по-ниския жизнен стандарт и възнаграждения се засили подкрепата за други партии като например крайнодясната "Алтернатива за Германия".

mediapool.bg