Кламер БГ - Новини: “Размразяване“ за Шенген? Австрийският канцлер поздравил румънския премиер

“Размразяване“ за Шенген? Австрийският канцлер поздравил румънския премиер

Европа

|
Съб, 02 Дек 2023г. 09:12ч.
“Размразяване“ за Шенген? Австрийският канцлер поздравил румънския премиер

Австрийският канцлер Карл Нехамер, сн. ЕПА/БГНЕС

Австрийският канцлер Карл Нехамер е изпратил писмо до румънския премиер Марчел Чолаку за рождения му ден (28 ноември), съобщава Диджи24 и допълва, че Чолаку смята жеста за "размразяване" на отношенията.

Писмото на Нехамер идва в момент, когато Румъния се опитва да убеди Австрия да се откаже от ветото си върху Шенген. Правителствени източници твърдят, цитирани от БТА, че това е "партия шах", от която до голяма степен зависи дали Нидерландия ще се откаже от отказа си да приеме България в Шенген.

Членството на България се спира от Нидерландия и Австрия, а на Румъния само от Австрия. Двете държави се движат в пакет към Шенген и въпреки някои коментари от Букурещ, че е възможно да се предвижат сами, ако България не успее да се справи с Австрия, засега планът е да има гласуване в края на годината.

Дотогава Нидерландия трябва да е вдигнала ветото. Управляващият като служебен премиер Марк Рюте каза, че това ще стане, ако има положителна оценка на ЕК, която вече е на лице.

Решение за присъединяването на двете страни към Шенген може да бъде взето на извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в края на декември, след като Румъния поиска оттеглянето на темата от дневния ред на съвета на четвърти и пети декември.

Още по темата

Вратата за Шенген се отваря

1 декември 2023 12:46

Преди две седмици, по време на визита в Кишинев, президентът на Австрия Александър ван дер Белен заяви, че блокирането на Румъния и България в Шенгенското пространство е погрешно и изрази надежда решението да бъде преразгледано.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза от своя страна, че очаква Нидерландия и Австрия да променят позицията си за членството на България в Шенген, съобщава БНТ.

В интервю за медията Стоянов припомня, че заключението на третата международна мисия, проверила страната ни е това, че България продължава да отговаря на условията да бъде пълноправен член на Шенген.

В предните две посещения, въпреки поканата към Нидерландия, те отказаха да дойдат, което беше индикация, че няма как да се случи България да бъде приета още тогава в Шенген. Но този път те имаха експерт - представител, който беше част от екипа проверяващи, каза Калин Стоянов.

Според него това, че експерти от Нидерландия и Австрия участват в тази мисия и застават зад този доклад, е поредната положителна индикация, че ние сме на правилната посока.

Стоянов казва още, че ако преди сме имали на денонощие по около 1500 опита за незаконно преминаване.

В момента те са, последните дни са около 100 - 150 до 200 максимум, като има дни, в които са и под 100, каза Стоянов.

mediapool.bg