Кламер БГ - Новини: Украйна не пусна Порошенко да замине в чужбина, за да не говори срещу Украйна

Украйна не пусна Порошенко да замине в чужбина, за да не говори срещу Украйна

Европа

|
Нед, 03 Дек 2023г. 09:08ч.
Украйна не пусна Порошенко да замине в чужбина, за да не говори срещу Украйна

Петро Порошенко, Снимка: Архив

Ръководството на украинския парламент не е дало разрешение за командировка в чужбина на депутата и бивш президент на Украйна Петро Порошенко, тъй като е имало планове тя да се превърне в инструмент в ръцете на руските специални служби, заяви Службата за сигурност на Украйна (ССУ), цитирана от украинската новинарска агенция УНИАН и БТА.

ССУ и разузнавателните органи на Украйна са получили информация за готвеща се провокация на международната арена от страна руските специални служби, насочена срещу Украйна.

"Основната цел на врага е да намали подкрепата на чуждестранните партньори и да се опита да посее разделение в украинското общество", се пояснява в изявлението на ССУ.

ССУ отбелязва, че руските специални служби планират широкомащабна информационно-психологическа операция, имаща за цел промяна на настроенията в страните, които са партньори на Украйна, и подбуждане на украински политици да говорят за необходимостта от преговори с Русия при условията на замразяване на войната в Украйна. Според ССУ руските служби планирали изявления в подобен дух да бъдат съпроводени от одобрението им от страна на проруски политически сили в чужди страни. Планирало се също към информационно-психологическата операция да бъдат привличани отделни украински политици при посещенията им в трети страни, отбелязва УНИАН.

"Съгласно получените контраразузнавателни данни именно в този контекст може да се разглежда информацията за планираната среща на председателя на партията "Европейска солидарност" Петро Порошенко с премиера Виктор Орбан, който системно изразява антиукраинска позиция, е "приятел на Путин" и призовава за отмяната на санкциите срещу Русия. Тази среща (както и други "работни срещи" на отечествени политици с представители на държави, които са проводници на проруски наративи) Русия планираше да използва в своите информационно-психологически специални операции против Украйна", съобщава ССУ, цитирана от УНИАН.

ССУ отбелязва, че се е обърнала към президентската канцелария, към правителството и към украинския парламент с предложение да бъдат взети предвид тези планове на Русия при организирането и съгласуването на командировките в чужбина на украински делегации.

"Това е причината Върховната Рада да не даде разрешение за командировка в чужбина на украинския депутат, за когото се е планирало да стане инструмент в ръцете на руските специални служби", изтъква ССУ.

Както съобщи УНИАН, на 1 декември депутатът и бивш президент на Украйна Петро Порошенко публикува видео, на което се вижда как служители на украинската погранична служба отказват да го пуснат на чуждестранна командировка до Полша и САЩ.

Служителите на пограничната служба заявиха, че командировката на Порошенко е била отменена от Върховната Рада.

По-късно бе съобщено, че командировката е била подписана от председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук и че е била отменена от неговия първи заместник Олександър Корниенко.

Корниенко заяви, че е отменил командировката на Порошенко, след като е получил писмо с гриф "За служебно ползване", чието съдържание не може да разгласява, отбелязва УНИАН.

Партията на Петро Порошенко "Европейска солидарност" заяви, че в рамките на командировката на бившия президент са били предвидени срещи само в Полша и САЩ, предаде Ройтерс. Политическата сила призова ССУ да не се меси в политиката, отбелязва агенцията.

Съгласно украинското законодателство за военното положение украинските представители имат нужда от специално разрешение за пътуване в чужбина, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg