Кламер БГ - Новини: Разделения обхванаха френската социалистическа партия

Разделения обхванаха френската социалистическа партия

Европа

|
Пет, 20 Ян 2023г. 13:03ч.
Разделения обхванаха френската социалистическа партия

Оливие Фор

Френската социалистическа партия се оказа в криза след изборите на генерален секретар, предаде Франс прес.

Настоящият партиен лидер Оливие Фор бе обявен за победител днес на вътрешнопартийния вот с 50,83 процента спрямо съперника си Никола Майер - Росиньол, получил 49,17 процента. Но останалият на второ място Майер-Росиньол, който е кмет на Руан, оспори избора на Фор за партиен лидер.

Цяла нощ и двата противникови лагера твърдяха, че са спечелили вътрешнопартийния вот. Те се обвиняваха взаимно за масирани нередности, след които неразрешено следене на вота в предизборните секции, натъпкване на урните предварително с бюлетини и дори проява на физическа агресия.

Предстои специална партийна комисия да заседава за проверка на твърденията на двама лагера. Комисията в крайна сметка трябва да валидира резултата от вътрешния вот, а новият партиен лидер ще встъпи официално в длъжност на конгрес след една седмица в Марсилия.

Полемиката в партията се случва девет месеца след катастрофалното представяне на нейния кандидат Ан Идалго на президентските избори във Франция, на които тя получи едва 1,7 процента. Партията после влезе коалиция с радикалнолевите, зелените и комунистите и така успя да запази 30-те си депутатски места в парламента.

mediapool.bg