Кламер БГ - Новини: Баска националистическа партия ще подкрепи Санчес за премиер на Испания

Баска националистическа партия ще подкрепи Санчес за премиер на Испания

Европа

|
Пет, 10 Ноем 2023г. 15:45ч.
Баска националистическа партия ще подкрепи Санчес за премиер на Испания

Педро Санчес

Испанската Баска националистическа партия заяви днес, че се е съгласила да подкрепи и.д. премиера Педро Санчес в опита му да състави правителство и да получи още един мандат, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Подкрепата на Баската националистическа партия, както и постигнатото вчера споразумение с партията на подкрепящия независимостта на Каталуния лидер Карлес Пучдемон – "Заедно за Каталуния", ще позволи на Санчес да получи мнозинство в 350-членния Конгрес на депутатите (долната камарата на испанския парламент бел. ред.) при гласуването, което ще се проведе следващата седмица.

С подкрепата на крайната левица, баските и каталунските партии и малка формация от Канарските острови Санчес би трябвало да може да разчита на 179 гласа в парламента, където се нуждае от минимум 176 гласа.

Споразумението между социалистите на Санчес и партията на Пучдемон са изключително спорен въпрос в Испания, отбелязва АФП. В замяна на подкрепата на партията си каталунският лидер получи закон за амнистия на сепаратистите, преследвани от съда за участието си в опита за отделяне на Каталуния през 2017 година.

Дясната и крайнодясната опозиция и част от магистратите се противопоставят категорично на амнистията.

mediapool.bg