Кламер БГ - Новини: Проевропейската опозиция в Полша може да вземе властта от “Право и справедливост“

Проевропейската опозиция в Полша може да вземе властта от “Право и справедливост“

Европа

|
Пон, 16 Окт 2023г. 08:17ч.
Проевропейската опозиция в Полша може да вземе властта от “Право и справедливост“

Туск и други представители на проевропейската опозиция, сн. ЕПА/БГНЕС

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" спечели с малко изборите в Полша, но вероятно няма да може да състави правителство, след като управлява през последните осем години. Така властта ще премине в ръцете на проевропейската опозиция, която дава заявка да възстанови добрите отношения с ЕС.

Управляващите губят мнозинството си в Сейма (долната камара на парламента), показват резултатите от екзитпол проучванията.

Според предварителните резултати партията ще има 200 депутатски места от общо 460, а опозиционните партии, водени от "Гражданска коалиция", ще имат 248 депутати.

Ако данните бъдат потвърдени официално, това ще означава значителен обрат в полската политика и край на 8-годишното националистическо управление, белязано от спорове на Полша с Европейския съюз по различни въпроси като върховенството на закона, свободата на медиите и миграцията.

Трите опозиционни партии - "Гражданската коалиция" на Туск, "Третият път" и "Новата левица" - се кандидатираха с отделни листи, но с еднакви обещания за отстраняване на "Право и справедливост" и възстановяване на добрите връзки с Европейския съюз

Лидерът на “Гражданска коалиция“ Доналд Туск, който е и бивш председател на Европейския съвет, обеща да подобри отношенията с Брюксел.

"Аз съм спортист и политик от много години. Никога не съм бил толкова щастлив в живота си, както с това второ място. Полша спечели. Демокрацията спечели. Ние свалихме "Право и справедливост" от власт!“, каза Туск.

Ярослав Качински, който е начело на управляващите, призна, че не е ясно дали партията ще има нов мандат.

"Ние все още сме изправени пред въпроса дали можем да превърнем този успех в нов мандат и това е нещо, което все още не знаем. Но трябва да се надяваме и да знаем, че независимо дали сме на власт, или в опозиция, ще продължим да реализираме проекта си по различни начини и няма да позволим Полша да бъде предадена", каза Качински.

Според много поляци това са най-важните избори след 1989 г., когато след десетилетия на комунизъм се роди нова демокрация.

На карта са заложени състоянието на конституционния ред на страната, законодателната ѝ политика по отношение на правата на ЛГБТ и абортите, както и отношенията с други държави на страната, която е ключов съюзник на Украйна след пълномащабната инвазия на Русия.

"Право и справедливост" подкопава механизмите за баланс между властите, за да получи по-голям контрол върху държавните институции, включително съдилищата, обществените медии и самия изборен процес.

Други виждат опасност за икономиката в начина на управление на партията и смятат, че високите социални разходи са засилили инфлацията. Освен това в полската икономика има високо равнище на държавна собственост, а управляващата партия е изградила система за покровителство, като е раздала хиляди работни места и договори на свои лоялни членове, отбелязва АП.

mediapool.bg