Кламер БГ - Новини: Преследван от правосъдието румънски политик е получил политическо убежище в Сърбия

Преследван от правосъдието румънски политик е получил политическо убежище в Сърбия

Европа

|
Пет, 25 Ян 2019г. 17:29ч.
Преследван от правосъдието румънски политик е получил политическо убежище в Сърбия

Румънският политик и бизнесмен Себастиан Гица, който избяга от Румъния, защото е съдебно преследван, твърди, че е получил политическо убежище в Сърбия, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

В Румъния Гица, който е бивш депутат от управляващата Социалдемократическа партия, е обвинен в пране на пари, вземане и даване на подкуп, изнудване, търговия с влияние и незаконно използване на поверителна информация.

"Получих политическо убежище, макар че е доста тежка процедура", заяви Гица пред близката до управляващите телевизия Антена 3.

Гица бе обявен за изчезнал на 21 декември 2016 г., когато не се яви на изслушване в Националната дирекция за борба с корупцията. През януари 2017 г. бизнесменът бе обявен за международно издирване. През април 2017 г. бе задържан в предварителен арест в Сърбия, откъдето бе освободен следващия месец под гаранция от 200 000 евро.

През август 2018 г. Апелативният съд на Белград потвърди решение на Върховния касационен съд, с което бе отхвърлено искане на Румъния за екстрадицията на Гица. Според сръбските власти в Румъния Гица е преследван заради политическите си убеждения.

mediapool.bg