Кламер БГ - Новини: Исторически ден: Гърция одобри името Северна Македония

Исторически ден: Гърция одобри името Северна Македония

Европа

|
Пет, 25 Ян 2019г. 17:53ч.
Исторически ден: Гърция одобри името Северна Македония

Гръцкият парламент ратифицира договора със Скопие с мнозинство от едва седем гласа, което управляващата партия "Сириза" осигури с помощта на независими депутати.

За споразумението гласуваха 153 депутати от 300-членния гръцки парламент. Против бяха 146, а един се въздържа.

Със споразумението, подписано на 17 юни край граничното Преспанско езеро между двете страни, се решава многогодишният спор между Гърция и Република Македония за името на северната гръцка съседка. Новото име ще бъде Република Северна Македония, като съответните конституционни промени в страната бяха приети от македонския парламент по-рано този месец.

Двете страни уреждат също така споровете си за историческото наследство на Македония, а Скопие се отказва в бъдеще да издига иредентистки претенции към Гърция.

От своя страна Гърция се ангажира да престане да блокира членството на Скопие в Европейския съюз и НАТО.

Дебатите и гласуването в парламента бяха съпроводени с масови протести.

Гръцката полиция задържа 133 души заради прояви на насилие по време на демонстрация пред парламента в Атина вчера, съобщи Асошиейтед прес. Според полицията около 2500 протестиращи са се събрали пред парламента, докато депутатите са обсъждали снощи Преспанския договор, който да нормализира отношенията между Атина и Скопие.

Някои демонстранти хвърляха запалителни бомби, камъни и осветителни ракети срещу служителите на реда, които отвърнаха със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Дебатите по гласуването на договора в гръцкия парламент продължиха повече от 38 часа.

След вота в парламента гръцкият премиер Алексис Ципрас написа в Туитър:

"Днес е един исторически ден. Гърция защитава една важна част от историята си, от наследството на древната гръцка Македония. Днес пишем една нова страница за Балканите. Омразата на национализмите, разприте и конфликтите отстъпват място на дружбата, на мира и на сътрудничеството".

"Следващите поколения ще дължат благодарност на депутатите, които смело и дръзко поставиха основите на едно бъдеще на мир, солидарност и хармонично съжителство между двата народа (...) Северна Македония, която беше родена днес, ще бъде една приятелска страна. Съюзник и съратник на Гърция в усилията й (в полза на) сигурността, стабилността и съвместното развитие на региона".

По време на дебатите, както и в месеците след подписването на договора, гръцката опозиция го атакува с аргумента, че отстъпва "македонската идентичност и език", а националистическите кръгове се противопоставиха изобщо на включването на наименованието "Македония" в името на гръцката съседка.

Веднага след гласуването лидерът на най-голямата опозиционна партия "Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис заяви, че ще се бори с всички сили за смекчаването на "негативните последствия", които "е сигурно, че ще възникнат от това проблематично споразумение", съобщава "Катимерини".

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск също приветства ратифицирането на договора от Преспа в Туитър.

"Те имаха въображение. Те поеха риска, бяха готови да жертват собствените си интереси за общото благо. Зоран, Алексис – браво! Невъзможната мисия е изпълнена“, написа Туск в Туитър на английски, гръцки и македонски.

Тие имаа имагинација,

тие го презедоа ризикот, тие беа подготвени да ги жртвуваат сопствените интереси за општото добро. Зоран, Алексис – Браво! Невозможната мисија се исполни. #PrespaAgreement@Zoran_Zaev @tsipras_eu

— Donald Tusk (@eucopresident) 25 януари 2019 г.

mediapool.bg