Кламер БГ - Новини: Премиерът: Докато копаем магистрали, да се подготвим за дигитализацията

Премиерът: Докато копаем магистрали, да се подготвим за дигитализацията

Европа

|
Пон, 25 Юни 2018г. 17:34ч.
Премиерът: Докато копаем магистрали, да се подготвим за дигитализацията

"Паралелно с жп линиите, магистралите и пристанищата да се възползваме, докат копаеме, да опънем и оптичните кабели, за да подготвим и дигиталната инфраструктура. А не след това да копаем два пъти типично по български или по балкански“. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Дигитална асамблея 2018 в София, по времето на която Европейската комисия обяви и старта на своята програма в областта на цифровите технологии за Западните Балкани.

"На колегите от Западните Балкани мога да кажа, че магистралите се строят. Днес министрите са подписвали споразумения за коридор 8 и 10. На 4 юли в Солун ще съберем пак Румъния, Гърция, Сърбия и България. Оттам заедно ще дойдем на 5 юли на срещата с китайския премиер "16+1“ – 4 дни в София. Вчера Ципрас ми потвърди, че заедно ще се върнем от Солун, каза Борисов пред форума

"Ние искаме да поставим човека в центъра и колкото и да развиваме технологиите мисловната дейност трябва да остане в човека. Вярно е, че има професии, които могат да се извършват от роботи, но контролът и управлението трябва да останат в човека. Тук виждате как суперкомпютър транслира речта и я вади на английски на екран. Това може да доведе до отпадането на преводачите, но кой ще контролира дали това, което превежда машината, е вярно. Затова трябва управлението да остане в ръцете на човека“, каза още Борисов.

По думите му именно затова в момента правителството акцентира върху образованието.

"Искаме децата да започнат да програмират от 3 клас, във всяко училище да има безжичен интернет и да се научат да работят на телефоните си в училище, а не първо в къщи“, декларира министър-председателят.

Той отбеляза още, че българските хакери са били едни от първите, които се научиха как да източват кредитните карти и затова е важна и защитата. "Но ние се преборихме с това. Високите технологии изискват два или три пъти по-висока сигурност. Защото съвсем на други нива ще преминат заплахите, които предстои да дойдат. Паралелно с това работим и за това да падне роуминга. Но важното е Балканите да бъдем единни и да им покажем нашия потенциал. Нито можем да ги надминем във въоръжаването, нито можем да ги надминем в производството на автомобили, но това е нашата сфера. Мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера са много добри“, каза още Борисов.

Той допълни,че се очаква следващия месец да бъде готов и суперкомпютърът, в чието изграждане участва България с още 15 държави.

Борисов похвали и българския еврокомисар по цифровите технологии Мария Габриел за свършеното от нея в сферата, наричайки я с българската й фамилия Неделчева, " за да не помисли някой, че е французойка", но допълни, че предстои още много работа.

Представяйки програмата за цифровите технологии за Западните Балкани, Габриел посочи, че целта й е гражданите в региона да се възползват от предимствата на бързото и неизбежно цифрово преобразуване на света:

Тя определи предвидените в следващия програмен бюджет на ЕС 9 млрд. евро за дигитализация като "силен сигнал към нашите граждани колко важни са ни техните умения, за да имат перспективи за работа,колко важна ни е киберсигурността - от личните данни до критичната инфраструктура".

"Чарлз Дарвин казва, че не оцелява най-силният или най-интелигентният, а този, който умее най-добре да се приспособява. Цифровата промяна е определящият нашето време процес. Европейската комисия извървя дълъг път, но остава още. Вече имаме своите цифрови истории на успеха – например, отпадането на таксите за роуминг. Само за миналата година броят на телефонните обаждания се е удвоил, благодарение на което хората се чувстват като у дома си. Преносимостта на данните позволява на нашите граждани да имат достъп до своя абонамент за услуги, където и да се намират в Европа. Днес всички имаме регламент, според който личните данни на гражданите са защитени на най-високо ниво“, заяви още Габриел.

mediapool.bg