Кламер БГ - Новини: Испания отказа да приеме спасителен кораб с 224 бежанци

Испания отказа да приеме спасителен кораб с 224 бежанци

Европа

|
Пон, 25 Юни 2018г. 18:45ч.
Испания отказа да приеме спасителен кораб с 224 бежанци

Испания отказа да пусне в своите пристанища корабът Lifeline на германска неправителствена организация, превозващ 224 спасени в морето мигранти, които Италия и Малта отказаха да приемат. Това съобщи в понеделник министърът на икономическото развитие Хосе Луис Абалос

Министърът заяви в интервю за радио "Кадена сер", че Испания не може да се превърне в "морска спасителна организация на цяла Европа". Той заяви, че страната му "не може сама да поема тази отговорност".

Няколко испански пристанища, сред които Барселона и Валенсия, предложиха да приемат кораба. По-рано този месец във Валенсия акостира корабът със стотици мигранти Aquarius, след като Италия и Малка отказаха да го приемат.

Испания би искала да даде пример за хуманност както в случая с Aquarius, "но да станем морска спасителна организация за цяла Европа е съвсем друго нещо", подчерта Абалос.

Германските активисти са спасили 224 бежанци в международните моди на Средиземно море още на 21 юни, но до момента нито една страна не е съгласна да пусне Lifeline в свое пристанище. Сега корабът се намира в малтийски териториални води.

Вътрешният министър на Италия нарече бежанците "човешко месо"

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини твърди, че бреговата охрана на Италия и Либия са настоявали спасителите да не се намесват в ситуацията, а либийските власти възнамерявали сами да се справят с проблема. Салвини, който е лидер на италианската крайнодясна партия Лига, изрази съмнения, че спасителите са постъпили правилно. Според него те "рискуват живота на мигрантите на лодките, не слушат италианските и либийските власти и се намесват, за да натоварят на борда това ценно количество хора – това човешко месо".

По-рано този месец Италия и Малта отказаха да приемат спасителния кораб Aquarius на на организацията SOS Méditerranée, на борда на който имаше 629 бежанци. Тогава френският президент Еманюел Макрон обвини Италия в цинизъм и безотговорност, а мигрантите в крайна сметка бяха приети от Испания.

Испанският министър на отбраната заяви в понеделник, че казусът със спасителния кораб Lifeline изисква единен европейски отговор.

Испанските власти са спасили 1000 мигранти за три дни

Испанските власти междувременно съобщиха, че в понеделник още 210 души са били спасени в Гибралтарския проток , докато се опитвали да стигнат до Европа от Северна Африка.

С това общият брой на спасените от испанските власти мигранти за последните три дни достигна 1000 души. Хубавото време в района през последните дни явно стимулира повече нелегални мигранти да предприемат рискованото пътуване през Средиземно море.

Само на 25 юни Морската спасителна служба на Испания е успяла да извади живи от морето 155 души, плаващи с осем малки лодки, а испанската Гражданска гвардия и спасила още 55 души.

Демографски прираст благодарение на мигрантите

Националният статистически институт на Испания междувременно съобщи, че населението на страната е регистрирало през 2017 г. втора поредна година на демографски прираст заради имиграцията, предаде Ройтерс.

В периода 2012 г. - 2015 г. имаше трайна тенденция към демографски спад, най-вече заради тежката икономическа ситуация в страната.

Към 1 януари 2018 г. населението на Испания е достигнало 46.66 млн. души - със 132 263 души повече, отколкото предишната година. Този ръст се дължи най-вече на нетния приток на мигранти, тъй като за 2017 г. броят на починалите в Испания е нараснал с 3.2 процента, а на ражданията е спаднал с 45 процента по данни на института.

mediapool.bg