Кламер БГ - Новини: ЕС най-вероятно ще удължи санкциите срещу Русия с още една година

ЕС най-вероятно ще удължи санкциите срещу Русия с още една година

Европа

|
Вт, 26 Юни 2018г. 08:05ч.
ЕС най-вероятно ще удължи санкциите срещу Русия с още една година

Европейският съюз най-вероятно ще удължи с още една година икономическите санкции срещу Русия, заради анексирането на Крим, поради липса на напредък в изпълнението от Москва на споразуменията за прекратяване на боевете в източна Украйна.

Решението на лидерите на страните в ЕС ще бъде взето в четвъртък на среща в Брюксел.

В понеделник ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини изрази съжаление за липсата на напредък в изпълнението от Москва на подписаните в Минск споразумения, което е условие за падане на ембаргото, предаде Франс прес.

"Не е тайна. Вдигането на санкциите е свързано с изпълнение на Минските споразумения. Но няма никакъв резултат, за съжаление", каза Могерини на пресконференция след среща с външните министри на страните от ЕС в Люксембург.

"Санкциите не са самоцелни. Те са инструмент, а не цел", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Икономически санкции срещу Москва бяха наложени от ЕС през лятото 2014 г. в разгара на кризата в Украйна, няколко месеца след като Русия анексира Крим и проруските бунтовници предприеха настъпление в източна Украйна.

Санкциите са срещу руски банки, отбранителни фирми и петролни компании и забраняват на европейците да правят финансови инвестиции в Русия. Засегнати бяха и близо 150 души, сред които приближени на руския президент Владимир Путин. Техните авоари в европейски банки са блокирани и те нямат право на визи за ЕС.

Русия отговори с ембарго на хранителни стоки от ЕС.

Новото популистко правителство на Италия иска санкциите срещу Москва да бъдат отменени.

Такива призиви отправят и лидери на страни от източна Европа.

mediapool.bg