Кламер БГ - Новини: Полският Върховен съд нарушава европейското право, заяви генерален адвокат в Съда на ЕС

Полският Върховен съд нарушава европейското право, заяви генерален адвокат в Съда на ЕС

Европа

|
Четв, 27 Юни 2019г. 16:29ч.
Полският Върховен съд нарушава европейското право, заяви генерален адвокат в Съда на ЕС

Генералният адвокат в Съда на ЕС Евгени Танчев заяви, че дисциплинарната камара на полския Върховен съд не разполага с достатъчна съдебна независимост и това нарушава европейското право, предаде ДПА.

Това правно становище е най-новият случай от поредица юридически поражения за дясното националистично правителство на Полша, отбелязва агенцията.

В резултат на прокараната от управляващата партия "Право и справедливост" съдебна реформа над 20 съдии от Върховния съд бяха принудени да се пенсионират, а правителството получи повече контрол над съдебната власт.

В понеделник Съдът на ЕС се обяви против изискването в полската съдебна реформа, което понижава пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд. Според Съда на ЕС задължителното ранно пенсиониране нарушава независимостта на съдебната система.

В днешното си становище Евгени Танчев заключи, че новата дисциплинарна камара на Върховния съд на Полша извършва подобно нарушение.

Тази камара разглежда назначенията и повишенията на съдии, включително случаите на принудително пенсиониране. Тъй като обаче членовете на камарата се назначават основно от законодателната и изпълнителната власт, този орган не е наистина независим, изтъкна Танчев.

Полският парламент "може да избере кандидати, които разполагат с ниска или никаква подкрепа от съдиите, което води до недостатъчна тежест на мнението на съдебната общност", написа той в прессъобщение.

Сега случаят ще се разгледа от Съда на ЕС в пълен състав. Макар че съдиите в Люксембург да не са длъжни да следват становищата на генералните адвокати, те често го правят, отбелязва ДПА.

mediapool.bg