Кламер БГ - Новини: На война: За първи път в историята си Франция е в обща карантина

На война: За първи път в историята си Франция е в обща карантина

Европа

|
Вт, 17 Март 2020г. 18:19ч.
На война: За първи път в историята си Франция е в обща карантина

Европейските страни и САЩ въведоха нова порция драстични мерки с цел да забавят разпространението на коронавируса, който вече зарази над 182 260 души по света, уби 7165 и заплашва да смаже здравните системи на най-богатите и напреднали страни на планетата.

Световната здравна организация предупреди, че пандемията от коронавирус е "определящата глобална здравна криза на нашето време" и настоя държавите да тестват всички съмнителни случаи.

САЩ и страните из цяла Европа затвориха училища, развлекателни заведения и всички несъществени магазини и услуги, в опит да забавят разпространението на вируса.

Редица европейски държави обявиха пълна карантина и затвориха границите си.

"Ние сме във война", заяви поне пет пъти френският президент Еманюел Макрон, обръщайки се в понеделник вечерта към сънародниците си за втори път за една седмица. Той обяви 15-дневна карантина във Франция, започваща от вторник по обед, която разрешава да излиза от къщи само за храна, за търсене на медицинска помощ, за работа или за физически упражнения."Това, разбира се, е санитарна война", каза Макрон."Ние не воюваме срещу армия или друга държава. Но врагът е тук. Той е невидим, неуловим и настъпва. И това изисква нашата обща мобилизация".

Преди това германският канцлер Ангела Меркел обяви "радикални" стъпки за забрана на движението вътре и извън Германия, освен наложителните пътувания по работа. Баровете, театрите, музеите, кината и несъществените магазини бяха затворени.

"Това са мерки, които никога преди страната ни е виждала", каза Меркел и добави: "Не сме виждали подобна ситуация в 70-годишната история на съществуването на Федерална Република Германия".

Освен Китай случаи на зараза има в 161 страни по света. Над 79 000 души са се излекували досега, като повечето от тях са в Китай, обобщават Ройтерс и Асошиейтед прес във вторник.

Най-много случаи на зараза има в континентален Китай - 80 860, а починалите са 3226. Но към момента извън Китай вече има "повече случаи на заразяване и смъртни случаи, отколкото в Китай", съобщи СЗО.

В класацията на второ място е Италия с 2158 починали и общо 27 980 случая на зараза. На трето място е Иран с 853 починали и общо 14 991 случая на зараза.

На четвърто място е вече Испания с 342 смъртни случая и общо 9942 случая на зараза. Пета е Франция със 148 починали случая и общо 6633 случая на зараза.

Южна Корея, която доскоро заемаше второто място, падна на шесто място с 81 смъртни случая и с общо 8320 случая на зараза. Германия е с 6012 потвърдени случая на Covid-19.

В САЩ има 87 смъртни случая и 4667 заразени. В Обединеното кралство има 55 починали случая и 1391 случая на зараза. В Япония има 34 починали и 1547 случая на зараза.

Италия: 13% повече заразени – най-ниското увеличение от 21 февруари насам

Броят на заразените в Италия е нараснал от 24 747 на 27 980 души, или увеличение от 13 процента за 24 часа, най-ниското откакто в страната бяха открити първите заразени на 21 февруари.

От досега заразените 2749 са напълно оздравели спрямо 2335 предишния ден. В спешни отделения има 1851 души спрямо досегашните 1672 души.

Италианските издания цитират вирусолози и специалисти по инфекциозни болници, според които пикът на заболяването в Италия ще бъде в края на тази седмица или до две седмици.

Сто хиляди полицаи и жандармеристи по улиците на Франция

Общата карантина за населението на Франция, предприетата от правителството безпрецедентна мярка в историята на страната, влезе в сила днес в 12.00 ч. местно време, предаде Франс прес във вторник..

Сто хиляди полицаи и жандармеристи ще се грижат за спазване на въведените във Франция ограничения, съобщи френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, цитиран от Франс прес.

"Нареждането е ясно: Стойте си у дома", заяви Кастанер. Хората, които се движат навън, трябва да могат да докажат, че имат основателна причина за това, отбеляза той. Министърът каза, че 100 000 полицаи и жандармеристи ще следят за спазване на разпоредбите и че ще има фиксирани и мобилни контролни пунктове. Той подчерта, че нарушителите ще подлежат на глоба до 135 евро.

По-рано президентът Макрон обяви, че всички текущи реформи във Франция, включително неговата спорна пенсионна реформа, ще се замразят.

Правителството ще внесе законопроект, който му дава извънредни правомощия за справяне с епидемията.

"Вслушайте се в здравните работници, които казват: Ако искате да ни помогнете, стойте си в къщи и избягвайте контакти", настоя той. Макрон разкритикува хората, които предния ден се струпаха по пазари и паркове след затварянето на баровете и ресторантите:"Не само че не успявате да опазите себе си, а не опазвате и другите, както се разбра от последните развития, които показват, че никой не е в безопасност".

Той съобщи, че е решил да отложи планирания за неделя втори тур на местните избори след консултации с председателите на двете камари на парламента и свои предшественици на президентския пост.

Над 1000 нови заразени в Германия

До понеделник вечер в Германия са установени над 1000 нови случая на заразяване с коронавируса за последните 24 часа, като общият брой на заразените сега е 6012, а починалите са 16. За последното денонощие са потвърдени 1174 нови случая на заразяване.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер призова германците да си стоят по домовете и да избягват близки контакти."Тези мерки са необходими, моля ви, спазвайте ги", призова той след наплива от посетители в паркове и кафенета през уикенда и в понеделник поради хубавото време.

Ангела Меркел обяви забрана за пътувания в страната и чужбина с цел туризъм и нареди затварянето на повечето магазини и събиранията в религиозни центрове.

Германия започна да подготвя връщането на хиляди туристи, които са блокирани в популярни курорти по света, особено хора на организирани екскурзии в Мароко, Доминиканската република, Филипините, Малдивите и Египет. Правителството ще отдели до 50 милиона евро за връщане на германци у дома в близките дни в сътрудничество с авиокомпании, включително с Луфтханза.

Случаите в Испания надхвърлиха 11 000

Броят на потвърдените случаи в Испания достигнал днес 11 178 спрямо вчерашните 9 161. Броят на регистрираните случаи само за едно денонощие е нараснал с почти 2000 души, а на починалите от болестта - със 182 до 491, съобщи ръководителят на центъра за извънредното положение Фернандо Симон, цитиран от Ройтерс във вторник.

Испанската полиция започна да извършва гранични проверки, след като страната, която вече въведе строги мерки, забрани влизането и излизането на хора от страната.

Обявените от британския премиер Борис Джонсън мерки все още са по-скоро пожелателни, отколкото задължителни, макар той да ги окачестви като "драстични".

Британците трябва да прекратят всички незадължителни контакти и да избягват клубовете, пъбовете, театрите и всякакви несъществени пътувания, каза той в понеделник и добави: "Сега епидемията наближава фазата на бързо нарастване преди достигането на пика и без драстични действия заразяванията може да се удвояват на всеки 5-6 дни".

Във вторник пък външният министър Доминик Рааб посъветва британските граждани да отложат всички пътувания зад граница без съществени причини през следващите 30 дни. Препоръката на правителството влиза в сила веднага. Говорейки пред парламента, Рааб добави, че засега тя се отнася за 30-дневен срок, като може да бъде продължена с оглед на развитието на обстановката.

На фона на невижданите ограничителни мерки в континентална Европа, Джонсън е критикуван, че неглижира заплахата.

Броят на приетите в болница заради епидемията от Ковид-19 в Белгия само за денонощие е нараснал с 30 на сто и достига 361 души от общо 1243 установени случая на заразяване досега, съобщи министерството на здравеопазването. До днес жертвите на болестта в страната са десет. В Белгия от началото на епидемията са били изследвани около 16 000 души.

Едва днес организации на търговците на хранителни стоки приеха мерки, които ще се прилагат от сряда. Мерките предвиждат в магазините да бъде осигурено разстояние от поне десет квадратни метра между купувачите. До касите ще бъдат поставени обозначения, така че хората да стоят поне на метър един от друг.

Белгийското служебно правителство днес положи клетва пред крал Филип, за да получи временно извънредни пълномощия.

Австрия постави под карантина още 4 общини. С това районите в западната и южната част от страната, до които достъпът е спрян във връзка с разпространението на новия вирус, стават общо 7. В страната с 8,8 милиона жители досега са регистрирани 1132 заразени с новата пневмония; трима са починали, допълва АФП.

Швейцарските здравни власти съобщиха днес, че около 2650 души са дали положителна проба за новия коронавирус, а 19 човека вече са починали, като прогнозираха, че броят на случаите ще се увеличи рязко, докато епидемията се разраства, предаде Ройтерс. Даниел Кох, ръководител на департамента по заразни болести в министерството на здравеопазването, призова гражданите да съблюдават строгите марки, разпоредени от правителството в Берн.

Общият брой потвърдени случаи на коронавируса в Нидерландия е 1705, съобщиха във вторник здравните власти. В резултат на заразата са починали 43 души. Починалите от причиняваната от вируса инфекция Ковид-19 от вчера до днес са 19, на възраст от 63 до 94 години, а новопотвърдените случаи са се увеличили с 292.

В Полша потвърдените случаи на коронавируса вече са 201, а петима души са починалите. По последни данни 768 човека са хоспитализирани заради подозрения за заразяване. Над 10 000 души се намират под домашна карантина, а над 30 000 са под епидемиологичен надзор.

Следобед бе съобщено, че членовете на полското правителство, участвали във вчерашното му заседание, не са се заразили от министъра на околната среда Михал Вош, дал положителна проба за новия коронавирус. Министрите, поставени по-рано под карантина, могат да се върнат на работа.

Португалия съобщи за първия смъртен случайот началото на епидемията – 80-годишен мъж. Португалия до снощи е потвърдила 331 случая на коронавируса.

Малта затвори от полунощ всички барове, ресторанти, спортни зали и клубове до второ нареждане. В Малта има 30 заразени с коронавируса и няма смъртен случай. Островът е спрял влизането на хора от Франция, Италия, Германия, Испания и Швейцария, а всички пристигащи в страната се поставят под двуседмична карантина.

Потвърдените случаи на коронавирус в Турция в понеделник станаха 47, след като бяха регистрирани 29 нови случая, съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от Ройтерс. "Всички тези 29 случая са пряко или косвено свързани със САЩ, Близкия изток или Европа", посочи министърът. Контактът с чужди страни ще продължи да представлява риск, предупреди той.

Парламентът на Украйна прие закон с мерки в борбата срещу разпространението на новия коронавирус, предвиждащ

арест до 6 месеца или глоби. Ако нарушението води и до смърт, се предвижда до осем години затвор. В Украйна са регистрирани 7 случая на зараза и един починал.

СЗО: Актуална карта и данни за коронавируса

https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd

mediapool.bg