Кламер БГ - Новини: Блокираните на австрийската граница българи ще бъдат пропуснати транзитно през Унгария

Блокираните на австрийската граница българи ще бъдат пропуснати транзитно през Унгария

Европа

|
Вт, 17 Март 2020г. 18:40ч.
Блокираните на австрийската граница българи ще бъдат пропуснати транзитно през Унгария

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто Унгария потвърди, че след настояване на българския и румънския му колега Унгария ще позволи тази вечер еднократен транзит на румънски и български граждани, блокирани в Австрия.

По-рано в София външният министър Екатерина Захариева съобщи, че на границата между Унгария и Австрия има около 30 км опашка на австрийска територия. По думите й след разговор с министъра на външните работи на Унгария, се очаква около 21 часа тази вечер да бъде пропусната колоната на струпали се автомобили и автобуси. Те ще бъдат ескортирани, каза Захариева.

Австрийският вътрешен министър също потвърди, че ще бъде създаден хуманитарен коридор за румънците и българите, чакащи на границата с Унгария.

Блокираните граждани на България и Румъния ще трябва да преминат по определен транзитен маршрут, след като от днес Унгария затвори границите си за чуждестранни пътници и позволява само на унгарски граждани да влизат в страната.

Унгарското правителство каза, че българите, които се завръщат в страната си през Румъния, могат да минат транзитно през Унгария между 20 ч. и 23 ч. по Гринуич (между 22 ч. българско време днес и 1 ч. българско време утре) по коридора, отворен за товарните автомобили.

На унгарския граничен пункт Хегешалом, на границата с Австрия, днес имаше 20-километрова опашка от автомобили и камиони, чакащи да влязат в Унгария, предаде Ройтерс.

"Очакваме австрийските власти да поддържат реда от австрийската страна на границата и да позволят на унгарски граждани и товарен трафик да използват граничния пункт", посочи Сиярто в своето изявление, направено във Фейсбук.

mediapool.bg