Кламер БГ - Новини: Пет германски провинции искат конституционна защита за сексуалните малцинства

Пет германски провинции искат конституционна защита за сексуалните малцинства

Европа

|
Четв, 31 Май 2018г. 15:36ч.
Пет германски провинции искат конституционна защита за сексуалните малцинства

Пет германски провинции внесоха в горната камара на федералния парламент искане да се измени конституцията с включване на защита на правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ), съобщи Бундесратът в Туитър, предаде ДПА.

Пет от 16-те провинции - Берлин, Бранденбург, Бремен, Райнланд-Пфалц и Тюрингия внесоха искането да се измени текстът на член от конституцията, с който се забранява дискриминацията по полов, религиозен, политически и наследствен признак и да се включи забрана на дискриминацията "заради сексуална и полова идентичност".

Във внесения в Бундесрата документ петте провинции заявяват, че въпреки растящата в Германия толерантност към ЛГБТ, хора от тази общност все още се сблъскват със словесни или физически атаки и че изменението на конституцията ще допринесе за защитата им.

В тези пет провинции управляват коалиционни правителства с участие на левоцентристката Германска социалдемократическа партия, Зелените, либералната Свободна демократическа партия и крайнолявата партия "Левите". Тези партии са заявили ангажимента си в подкрепа на правата на ЛГБТ общността, отбелязва ДПА.

mediapool.bg