Кламер БГ - Новини: Меркел ухажва Португалия на фона на политическите кризи в Италия и Испания

Меркел ухажва Португалия на фона на политическите кризи в Италия и Испания

Европа

|
Четв, 31 Май 2018г. 17:58ч.
Меркел ухажва Португалия на фона на политическите кризи в Италия и Испания

Германският канцлер Ангела Меркел обсъди с лидерите на Португалия по-съществено сближаване между страните им на фона на кризите в Италия, където популистки партии спорят с президента заради коалиционно правителство, и Испания, чийто премиер Мариано Рахой е изправен пред вот на недоверие, предаде ДПА.

Във втория, последен ден от посещението си в Португалия Меркел разговаря с президента Марселу Ребелу де Соуза и премиера Антониу Коща.

И двамата португалски ръководители искаха да се обсъди целостта на икономическия и валутния съюз, бюджета на Европейския съюз за следващите няколко години, както и ситуацията с бежанците в Европа.

Петдесет и шест годишният социалист Коща е един от най-ревностните застъпници за реформи с цел укрепване на паричния съюз и подобно на френския президент Еманюел Макрон иска по-дълбоко преустройство в ЕС, отколкото желае консерваторката Меркел, отбелязва агенцията.

Лисабон се надяваше да използва визитата на канцлерката за сближаване на позициите на Берлин и Париж, каза португалският външен министър Аугущу Сантуш Силва пред в. "Жорнал де негосиуш". Той отбеляза, че при формирането на бъдещето на Европа са нужни както амбицията на Франция, така и прагматизмът на Германия.

Посещението на Меркел е първото в Португалия от есента на 2012 г. (разгара на финансовата криза), когато срещу нея имаше протести, тъй като португалците обвиняваха твърдата линия на Германия в ЕС за строгите икономии, повишаването на данъците и съкращаването на работни места в страната им, наложени от предишното консервативно правителство.

След посрещането й с военни почести вчера в град Порту, Меркел беше придружена от премиера Коща на откриването на развоен и технологичен център на германската компания "Бош" (Bosch) в северния град Брага.

"Знаем, че просперитетът ни зависи от това доколко сме иновативни", заяви Меркел на церемонията по откриването и похвали сътрудничеството между Германия и Португалия в областта на технологиите.

По-късно вчера канцлерката, която е дипломиран физик, разговаря със студенти в университета в Порту. Тя помоли студентите да не й задават въпроси от областта на физиката, тъй като твърде дълго се занимава с политиката, а изследванията във физиката са напреднали значително, откакто тя не работи в тази сфера.

mediapool.bg