Кламер БГ - Новини: Партията на Салвини триумфира на местни избори в Италия

Партията на Салвини триумфира на местни избори в Италия

Европа

|
Пон, 25 Юни 2018г. 15:50ч.
Партията на Салвини триумфира на местни избори в Италия

Коалицията, предвождана от крайнодясната партия Лига на вицепремиера Матео Салвини, отбеляза успехи на втория тур на частичните местни избори в Италия, проведени в неделя.

Кандидатите на Лига победиха в няколко от традиционни бастиони на левите в Тоскана, което задълбочи спада на лявоцентристката Демократическа партия.

Демократическата партия загуби Пиза, Маса и Сиена, които управляваше от десетилетия. И в трите града победиха кандидатите на дясноцентристката коалиция, включваща Лигата, "Напред Италия" и "Италиански братя".

Така коалицията на Салвини, която досега управляваше три града, вече има 11 кметове.

В град Имола, управляван от левите в продължение на 73 години, спечели кандидатът на Движение "Пет звезди". То спечели също в Авелино, но загуби в Рагуза.

Левицата призна победата на опонентите си. "Трябва да се променим и да извършим преустройство. Със скромност и кураж. Една нова Демократическа партия за едно ново лявоцентристко пространство", написа в Туитър временно изпълняващият длъжността национален секретар на партията Маурицио Мартина, цитиран от Франс прес.

От 1 юни партия Лига управлява Италия като младши коалиционен партньор на популисткото движение "Пет звезди". На местните избори обаче Салвини заложи на коалиция с дясноцентристката партия на Берлускони "Напред Италия" и с крайнодясната "Италиански братя".

"Това са исторически победи за Лигата в градове, които от десетилетия бяха упралявани от левите: БЛАГОДАРИМ!!!", написа Салвини във Фейсбук в понеделник рано сутринта. "Колкото повече левите ни обиждат, толкова повече гражданите ни възнаграждават", допълни той.

Успехът на Лигата обаче разтревожи финансовите пазари в Италия, като фондовият индекс FTSE MIB спадна с 1.5% в Милано.

Изборната победа на десните бе предшествана от рязко увеличение на подкрепата за Лига, регистрирана от социологическите проучвания последния месец. Партията получи 17% от гласовете на парламентарните избори на 4 март. След формирането на правителствената коалиция с "Пет звезди", която управлява от началото на юни, Лига бележи мощен възход. Според някои проучвания в момента тя е най-силната партия в Италия, с 28% подкрепа.

Това най-вероятно се дължи на агресивното публично присъствие на Салвини, който като вицепремиер и министър на вътрешните работи окупира политическата сцена на Италия. Той възприе тактиката на американския президент Доналд Тръмп с всекидневни провокативно-скандални изявления – най-вече срещу мигрантите, които тиражира неуморно в социалните мрежи и в телевизионни студиа.

mediapool.bg